Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja har en «krigskasse» på 3,5 millioner kroner.

2016-regnskapene til folkeaksjonen viser et overskudd på 714.000 kroner.

– Vi fikk litt under to millioner kroner i statsstøtte i fjor. Medlemskontingent, gaver og salg innbrakte litt under en million kroner. Vi hadde totalt 2,8 millioner i inntekter, beretter Cumming.

Folkeaksjonen har rundt 5.000 medlemmer, som betaler 100-250 kroner i kontingent i året.

Solid

Overskuddet i fjor var høyt, og gjennom årene har selskapet bygget en solid balanse. Folkeaksjonen har nær 3,5 millioner kroner i omløpsmidler. 3,3 millioner kroner av dette står i banken. Den samlede gjelden er til sammenligning bare 125.000 kroner.

Dersom Folkeaksjonen hadde vært en bedrift, hadde det vært på tide med et utbytte. Sånn blir det ikke. Pengene står i banken i tilfelle magrere tider. Det gir organisasjonen handlefrihet.

–  Dersom vi mister statsstøtten, kan vi holde det gående en god stund, beretter folkeaksjonslederen.

Hun sier at organisasjonen er godt rustet for å møte alle eventualiteter.

Tar ikke gjenvalg

Cumming ble for øvrig valgt til leder i fjor under et landsmøte på Sortland. Det er nytt landsmøte i organisasjonen i Bodø i november. Da takker Cumming for seg. Hun tar ikke gjenvalg.

Folkeaksjonen hadde tidligere 2,5 stillinger, men det siste året har det bare vært 1,5 ansatte.

Wenche Cumming sier til VOL at hun stort sett har jobbet «døgnet rundt» for Folkeaksjonen, men har valgt ikke å ta ut lønn.

– Jeg er pensjonert lærer og har ikke superpensjon, men jeg har så jeg klarer meg.

Balansen

Senterpartiet og SV sørget for at Arbeiderpartiet sa nei til å åpne havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja for oljeleting i perioden 2005-2013.

De fire siste årene har KrF og Venstre vært garantistene mot oljeleting i en oljevennlig Høyre- og Frp-regjering. På den siste meningsmålingen, har Ap, Sp og SV flertall i Stortinget med MDGs støtte.

I en annen meningsmåling sier 58 prosent av 4.000 spurte at de synes oljen utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja skal bli liggende. Drøyt en fjerdedel av de spurte vil lete etter olje. Nei-andelen har steget kraftig det siste året, viser undersøkelsen.

Akspeterer ikke kompromiss

Wenche Cumming gjør det klart at verken meningsmålinger eller valg får organisasjonen til å slappe av.

– Jeg er glad for meningsmålingene, men jeg tviler på at vi kan legge inn årene etter dette valget. Vi aksepterer ikke kompromisset i Arbeiderpartiet (Nordland VI kan konsekvensutredes), og vi gir oss ikke før det blir varig vern av alle områdene. Jeg opplever økende støtte over hele landet, også på Vestlandet, sier Cumming.

Folkeaksjonen
Tall i mill kr20162015Endring%
Omsetning2,82,73,7
Driftsresultat0,70,3133
Årsresultat0,70,3133
Bankinnskudd3,32,817,8
Sum gjeld0,10,2-50