Carisma Frisør AS på Sortland Senter ble 29. juli meldt konkurs.

Salongen stengte dørene for et par uker siden.

I minus siden 2012

Aksjeselskapet ble stiftet i juni 2012. Da hadde Salong Carisma drevet et par år under tidligere drivere og andre foretak, med Hanne Uhre som eier.

Siden 2012 har Hilde-Katrine Hanssen vært eier, daglig leder og styreleder.

Det gikk bare fire dager etter hennes fagprøve på Uniklipp før hun fikk tilbud av Uhre om å ta over jobben som daglig leder på Carisma i 2010. Hilde tok jobben og ble i den frem til hun selv gikk ut i fødselspermisjon.

Da hun kom tilbake i jobb, fikk hun spørsmål om å ta over også som eier av salongen. Det var hun ikke i tvil om å si ja til.

– Det er både skummelt og spennende på samme tid, sa hun til SortlandsAvisa etter ett år som daglig leder.

Fem år med underskudd

Selv om inntektene har økt hvert år etter at Hanssen tok over, med en nær tredobling fra 2012 til 2016, har bedriften gått i minus i alle de fem driftsårene.

Det største underskuddet kom i fjor, med et årsresultat på minus 115.000 kroner.

– Vi har måttet betale mye renter og gebyrer de siste årene. Da har det vært vanskelig å gå i pluss, sier Hanssen til VOL.

Fra full jubel til konkurs

Hanssen forteller åpent om at hun har opplevd en jobbmessig stor opptur og en stor nedtur det siste året.

– Vi gjorde det svært bra i november og desember i fjor. Rundt juletider var det full jubel fordi vi hadde klart å betale ned all gammel gjeld. Men fra da og frem til mars i år fikk vi mange uventede utgifter, og vi klarte heller ikke å betale momskravene. Det gjorde at Skatt Nord til slutt begjærte oss konkurs, sier Hanssen.

– Jeg har ikke sagt noe om dette til kundene når de spør om det har gått bra, men det siste halvåret har vært «jævla» kjipt, innrømmer hun.

Begynte i Uniklipp igjen

For to uker siden, rett etter at Carisma ble lagt ned, begynte hun og kollega Maria Råberg i ny jobb hos Uniklipp, som dermed har doblet antall frisører.

– Vi hadde noen ønsker da vi begynte på Uniklipp, blant annet at vi skulle ha muligheten til å dra på mange kurs. De har vært kjempebehjelpelige og lagt godt til rette for oss. Faktisk har vi vært på kurs denne uka, sier Hanssen.

Lærling uten jobb

Hun forteller at Emilie Wilhelmsen startet sin prøvetid som frisør på Carisma i juli i år, og Hanssen er lei seg for at Wilhelmsen har måttet avbryte prøvetiden på grunn av konkursen.

– Nå står hun uten arbeidsgiver og har mistet alle rettigheter på grunn av konkursen. Det er veldig trist, for hun er en av de beste lærlingene jeg vet om. Jeg håper at alle salongene på Sortland har fått med seg at hun står uten arbeidsgiver, og at hun snart får seg en jobb igjen.

– Angrer ikke

Hanssen sier hun tross konkursen ikke angrer på at hun tok over Carisma i 2012.

– Nei, jeg gjør ikke det. Før jeg tok over, kunne jeg ikke stort annet om økonomi enn å betale mine egne regninger. Jeg har lært så utrolig mye, og nå vet jeg hva jeg burde ha gjort disse årene. Jeg kommer mye sterkere tilbake om jeg kommer til å starte en egen salong igjen.

– Har du konkrete planer om det?

– Nei, nå vil jeg leve et A4-liv en stund for å komme meg på beina igjen. Jeg har to barn å ta vare på, og jeg må få litt ro rundt meg etter at jeg har jobbet så hardt i lang tid.

Leter etter ny frisørsalong

Carisma skulle egentlig flytte opp i andre etasje i nye Sortland Senter.

– Nå leter vi etter en annen frisørsalong som kan overta denne plassen, sier Jan Erik Johnsen i Johnsen Eiendom AS, som eier Sortland Senter.

VIL HA NY SALONG PÅ SENTERET: Jan Erik Johnsen, som eier Sortland Senter gjennom selskapet Johnsen Eiendom AS. Foto: Vidar Eliassen

Han har tidligere uttalt at målet er å åpne andre etasje rundt påsketider neste år.

– Er det lokale salonger eller nasjonale kjeder dere er i kontakt med?

– Vi ser etter begge deler.

– Hvordan går ellers arbeidet med senterutvidelsen?

– Vi leter etter en ny frisørsalong, men er ellers i rute med utbyggingen av andre etasje. Alt ser bra ut, sier Johnsen.