Kina + Vesterålen=sant

I dag inngikk Kina og Vesterålen en samarbeidsavtale.

Avtalesignering mellom Nordland fylkeskommune, fylkesrådsleder Tomas Norvoll, og Zhejiangprovinsen, partisekretær Che Jun. Med på bildet her ser vi også Siv Dagny Aasvik og Nordlaks-direktør Roger Mosand.  Foto: Thor-Wiggo Skille Nordland fylkeskommune

Nyheter

For i tillegg til samarbeidsavtale mellom provinsen Zhejiang (55,6 mill innbyggere) og Nordland fylkeskommune (0,243 mill innbyggere), ble det også inngått en avtale mellom Zhoushan kommune og regionrådene i Lofoten og Vesterålen. Avtalene ble inngått i Bodø i dag.

Det ble også inngått konkrete avtaler mellom norske og kinesiske selskaper innen fiskeri, shipping og offshore akvakultur. Avtalene har en verdi på flere hundre millioner dollar totalt.

– Nordlands 243 000 innbyggere mot Zhejiangs 55 millioner innbyggere er et dimensjonsforhold man kanskje skulle tro ikke går over ens. Men regionene er like på mange områder. Vi snakker om to innovative industri- og teknologi-fylker som finner områder å samarbeide på, forklarer fylkesrådsleder i Nordland, Tomas Norvoll (Ap) til fylkeskommunens nettsider etter signeringen.

Konkret samarbeid

Fiskeri, reiseliv, havbruksteknologi og utdanning er blant områdene man ser for seg samarbeid mellom de to landene.

– Nordland tar en ledende rolle i samarbeidet med Kina. Vi startet allerede i 2010 med en intensjonsavtale. Nå tar vi konkrete steg videre, utdyper Norvoll.

Gjensidig

Norvoll opplever kineserne som svært aktive i å knytte samarbeid med Nordland.

– Det er jo ingen tvil om at her ligger det store muligheter. I en voksende økonomi vil eksempelvis reiselivsnæringene kunne finne et stort marked. Det gjelder begge veier, avslutter Norvoll.