Over 1.303 har forhåndsstemt i Vesterålen

To uker etter at forhåndsstemmingen startet, hadde én av 20 vesterålinger benyttet muligheten.

Det er opprettet 899 lokaler for forhåndsstemming over hele landet. I stemmeavlukket kan du stå i fred og ro og finne din stemmeseddel.  Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix

Nyheter

Etter to uker av forhåndsstemmingen hadde 1.303 personer i Vesterålen og Lødingen benyttet muligheten, ifølge tall fra Valgdirektoratet.

Med 24.365 stemmeberettigede utgjør det cirka hver 20. innbygger.

Grafen viser at andværingene har vært tidligst ute med stemmegivningen i år. 

Andværingene ivrige på å stemme

Sortland var vesterålskommunen der flest hadde forhåndsstemt de to første ukene, med 410 stemmer fra de 7.660 stemmeberettigede i kommunen.

Andøy har imidlertid hatt flest stemmer i forhold til befolkningstallet. Her har 7,1 prosent stemmeberettigede andværingene stemt.

Lavest ligger Bø og Hadsel, med henholdsvis 3,5 og 4,1 prosent.

Kan bli rekord

På landsbasis hadde 225.677 nordmenn benyttet muligheten.

Årets stortingsvalg kan komme til å slå rekorden fra 2013, da rundt 855.000 stemmer ble avlagt på forhånd.

– Vi ser at forhåndsstemmegivning er veldig populært. Det er grunn til å tro at det blir mange i år også, sier rådgiver Lise Merkesdal i Valgdirektoratet til NTB.

Flere kommuner melder om økt pågang sammenlignet med tidligere valg. Vanligvis tar forhåndsstemmingen seg også opp når valgdagen nærmer seg.

Om man har forhåndsstemt, er det ikke mulig å stemme på nytt på valgdagen.


Lørdagspost-stans kan gi sen valgavklaring

Stans i postombæringen på lørdager kan gjøre at forhåndsstemmene ikke er ferdig telt opp før dagen etter valget 11. september.

 

Todagersvalg

Flertallet venter likevel til valgdagen med å stemme.

173 kommuner, herunder byene Oslo, Trondheim, Stavanger og Tromsø, har i år todagersvalg.

Her kan man gå og stemme både søndag 10. og mandag 11. september.

– I valgloven står det at kommunene selv kan velge om de vil ha en eller to dager. Så det overlater vi til dem, sier Merkesdal.

Årets valg er det første som gjennomføres av Valgdirektoratet, som ble opprettet 1. januar i fjor. Direktoratet har ansvaret for den praktiske gjennomføringen av valget, informasjon til velgere, opplæring av kommuner og fylkeskommuner, evalueringer og drift og forvaltning av det elektroniske valgadministrasjonssystemet EVA.

– Den største utfordringen er at vi er mange som er nye i dette. Vi har hatt en bratt læringskurve, ler Merkesdal.


Har du ikke stemt før?

Kim-Remi viser deg hvordan det gjøres

Torsdag begynte forhåndsstemmingen for fullt. I den anledning har VOL laget en video som viser trinn for trinn hvordan det foregår. Du kan forhåndsstemme fram til 8. september.

 

Internettstemming på is

Flere land har tatt i bruk internettstemming, men dette har foreløpig kun vært på forsøksstadiet i Norge. Ved valgene i 2011 og 2013 deltok utvalgte kommuner i et forsøk med forhåndsstemming på internett. Prosjektet ble deretter avsluttet.

– Grunnen er at det ikke var bred politisk enighet om dette. Derfor valgte man å legge dette på is inntil videre, sier Merkesdal.

Elektronisk stemmegivning gjør det enkelt å telle stemmer og har flere administrative fordeler. Ulempene er økt mulighet for valgfusk ved bruk av falske stemmemaskiner eller ondsinnede hackerangrep. I tillegg kan det oppstå feil i programmer, feil bruk eller strømbrudd.

Merkesdal er imidlertid trygg på at datatellingen av stemmesedlene vil gå bra.

– Dette har vi jobbet mye med. NSM (Nasjonal sikkerhetsmyndighet, red.anm.) har prøvd å trenge gjennom systemene våre, uten å oppdage store feil eller huller, sier hun.

Husk legitimasjon!

Foreløpig må velgerne altså møte opp fysisk i et av de 2.134 valglokalene som er opprettet.

Alle stemmeberettigede har fått tilsendt valgkort med informasjon om hvilket stemmelokale man skal bruke på valgdagen. Men om du har glemt valgkortet, behøver du ikke fortvile. Så lenge du har med deg legitimasjon, får du avlagt din stemme.

– Men husk at valgkortet ikke gjelder som legitimasjon, understreker Merkesdal.

Samtidig med stortingsvalget skal det avholdes ekstraordinært kommunestyrevalg i Tjøme og Nøtterøy samt sametingsvalg.