Det siste året har andværinger, og mange sammen med dem, protestert mot regjeringen. Da Stortinget vedtok Langtidsplanen for Forsvaret ble det bestemt at de maritime overvåkingsflyene skal flyttes fra Andøy til Evenes. Senterpartiet betraktes av mange andværinger som det partiet som er mest imot flyttingen, og mange spår derfor at partiet kommer til å gjøre det godt i valget 11. september. Flystasjonssaken kommer imidlertid ikke til å gi store utslag nasjonalt, mener valgforsker Bernt Aardal.

Andre verdenskrig

Han mener at lokale saker ikke påvirker valgene i stor grad. Siste gang var etter andre verdenskrig. Før kommunevalget i 2015 var det for eksempel stor debatt om å legge ned sykehuset enten i Kristiansund eller i Molde. Det havnet i Molde. Da ble oppslutningen til Høyre mer enn halvert, og de gikk fra 16,9 prosent til 7,2 prosent. Samtidig gikk Senterpartiet fra 2,4 prosent til 24,1, opp hele 14,7 prosentpoeng. Nasjonalt fikk den lokale sykehusdebatten mindre innflytelse. Så man har sett lignende episoder før, forklarer Aardal.

Mange lurer på om Senterpartiet kan snu Arbeiderpartiet i saken om Andøya Flystasjon, om det blir en Rødgrønn regjering.

– Andøya Flystasjon er en vanskelig sak. Senterpartiet har stått «høyt på banen». Det er et distrikt som blir rammet, men det er et forsvarspolitisk spørsmål nasjonalt, og der er det tunge strukturer. Nå har Arbeiderpartiet sagt at helikoptrene ikke skal flyttes til fra Bardufoss til Rygge. Partiet har dermed tatt et standpunkt på tvers av hva som er gått inn for. Man kan ikke se bort ifra at det samme kan skje med Andøy-saken også, men det vet man ikke, sier Aardal.

Usikkert

Aardal mener årets stortingsvalg er veldig usikkert.– Arbeiderpartiet er svekket til fordel for mindre partier. Hvis det blir en Rødgrønn regjering blir det med et svekket Ap, og det kan spille inn på hvordan det går med saken om Andøya flystasjon. Det har også kommet inn en del kritiske røster om Evenes, og opprøret har vistes godt, også i riksmedia. Lokalsamfunnet i Andøy har vært utsatt mange ganger. Andøy har blitt et viktig symbol, mener Aardal