I mars kom filmen «What the health» ut. Filmen, som tar opp kjøttkonsum, har skapt overskrifter blant annet på bloggen til Sophie Elise. Nå har andværing Susann Stave, som står bak ernæringsbloggen «Kosthold for Dummies» gått ut mot påstandene Sophie Elise kommer med i sin blogg.

Kostholdsblogg

Et innlegg hun har kalt «Åpne øynene», som ble publisert søndag, omhandler filmen «What the health». Der oppfordrer Harstad-bloggeren Sophie Elise leserne sine til å være bevisst og kritisk til produksjon av animalske produkter.

Bloggeren ramser opp en rekke påstander om kjøtt, som presenteres som fakta.

Det får Stave til å reagere. Hun har nylig gjennomført bachelor i ernæring, og skriver i bloggen om kosthold og kommer med tips til hvordan man kan leve sunnere uten å bli fanatisk, og legger noen gang ut oppskrifter til gode måltider.

– Her vil jeg be Sophie Elise åpne sine øyne, for et mindre kritisk innlegg er det lenge siden jeg har lest, skrev Stave i et innlegg på bloggen sin mandag.

Det Stave reagerer på er at den kjente bloggeren bruker det hun omtaler som skremselspropaganda i innlegget sitt.

– Det er kjempebra at bloggere ønsker å gjøre en forskjell og få fram et budskap, men det er synd når når de bruker skremselspropaganda og dårlige kilder for å få det fram. I dette tilfellet kommer Sophie Elise med rene faktafeil. Blant annet sier hun at man «booster» kreftceller ved å spise kjøtt, sier Stave.

– Svart-hvitt fremstilling

Stave mener det blir for svart-hvitt å komme med en slik påstand, og at det å bruke skrekk for å få fram budskapet er feil måte å gjøre det på.

– Man har sett økt risiko for kreft ved inntak av kjøtt, men da er det snakk om spesielt bearbeidet kjøtt som pølse og bacon. Da er det også snakk om store mengder og over lang tid. Sophie Elise får det til å høres ut som at det gjelder alt kjøtt. Et resultat av et slikt innlegg som Sophie Elise nå har skrevet kan være at noen kutter kjøtt, egg eller melk, og om folk ikke setter seg inn i hva de må erstatte dette med, kan det få konsekvenser for vedkommende, og spesielt om det er en gravid kvinne, sier Stave, som også mener det er vanskelig å dekke inntaket av jod hvis man skal kutte animalske produkter.

Det er dette innlegget andværingen går så hardt ut mot. Foto: Skjermdump fra Sophie Elises blogg

Myndighetene anbefaler at vi inntar opp til 500 gram kjøtt i uka, noe som dermed betyr at det å spise litt kjøtt ikke er noe problem.

– Kjøtt bidrar med mange viktige næringsstoffer. Spesielt jenter og kvinner er utsatt for jernmangel, og kjøtt er en svært god kilde til nettopp jern. Sophie Elise sier også på bloggen sin at kun seks til ti prosent av alle krefttyper kan overføres genetisk, og at det derfor ikke er sånn at én eller to kreftceller som er ille, men maten man spiser kan og vil «booste» disse cellene om man spiser for mye kjøtt. Det er skremselspropaganda. Alt handler om balanse og mengder, forklarer Stave.

Når ut til mange

Videre hevder Sophie Elise at egg er så lite godt for deg at det nå i Amerika ikke lenger er lovlig å si i reklamer at det er sunt eller bra for deg i hele setninger.

– Utenom vitamin C inneholder egg alle vitaminer og mineraler som vi trenger. Det er rett og slett en næringsbombe. Spis egg med god samvittighet. Forskning støtter ikke at egg er usunt, svarer Stave.

På grunn av den store følgerskaren til Sophie Elise, er Stave redd for at bloggeren vil nå ut til mange med det Stave mener er feilinformasjon. Det er derfor Stave selv har gått ut med et innlegg om dette i bloggen sin.

– Når bloggeren selv er så lite kritisk, kan man ikke forvente at alle leserne hennes er det. Jeg er bekymret for at unge jenter kan lese innlegget og tenke at de må kutte animalske produkter, noe som er helt unødvendig, avslutter Stave på bloggen sin.

Sophie Elise er opptatt med produksjon for tiden, og har ikke mulighet til å svare, men Marte Schei i Sophie Elises management forteller at kilden hun har brukt er filmen hun refererer til gjennom blogginnlegget.

– Hun har sett filmen, og er tydelig på at dette ikke er faktabasert, men hennes oppfatning av filmen «What the health». Hun synes dette er et problem, og hun blir provosert, og har derfor tatt det opp i et blogginnlegg, uten å si at det er basert på fakta, sier Schei.