Det går i både matprogram, friluftsprogram, oppussingsprogram og bondeliv. Noen vil finne kjærligheten, andre vise sine kunster på kjøkkenet.

De siste årene har Vesterålen flere ganger tidligere vært representert, men nå er det flere med på en og samme tid i hvert sitt program.

Kjartan Danielsen Carlsen

Vi har allerede sett Kjartan Danielsen Carlsen fra Øksnes prøve seg alene i villmarka i Troms. Programmet, som hadde premiere 22.august, går ut på at man blir plassert alene i ødemarka, kun utstyrt med et kamera for å filme seg selv.

Derfra må de klare seg selv. Det er om å gjøre å være den av ti stykker som klarer seg lengst.

– Jeg fikk tilsendt en link til påmelding av en kompis. Så jeg prøvde meg bare for å se hvor langt jeg kunne komme. Jeg tenkte også at hvis jeg nå skulle være med på noe program, så måtte det bli «Alene». Jeg har lært mye om meg selv gjennom programmet. Og jeg lærte mye om kropp og sinn, og det å være isolert fra et sosialt liv. Jeg fikk se hvordan kroppen ble uten lite mat. Det er mye tanker når man blir isolert på den måten. Jeg tenkte både på de som har lite mat og på familien, venner og kjæreste og hvordan man prioriterer tiden, sier Carlsen.

Han synes det var greit å kunne filme det han selv ville, og at ingen kunne bestemme hva han ville ha med.

– Jeg synes det er mye feil framstillinger i realityprogrammer. Produksjonen skaper egne karakterer og former dem som er med. Jeg kunne nok ikke vært med på noe annet, for da hadde jeg vært usikker på hvordan det kom ut på TV. Nå fikk jeg filme selv, og ingen har diktert hva jeg skal filme. Det er selvsagt noen som klipper til slutt. I starten var det litt skummelt, da reklamene rullet på skjermen, men jeg synes nå at det er morsommere å se hvordan jeg og de andre hadde det, forteller Carlsen.

Rune Tjønsø

Dagen etterpå var det premiere på «Når kjemien stemmer» på NRK. Der er Rune Tjønsø fra Sigerfjord med.

I programmet er det en kvinne med og seks mannfolk. De skal teste hvem av de seks som passer best biologisk sammen med kvinnen. Rune ligger per dags dato på andreplass.

Rune Tjønsø forsøker å finne kjærligheten på tv, i Når kjemien stemmer.

– Nå går det greit å se seg selv på TV, men det er egentlig ikke greit. Jeg tenkte ikke at jeg kom til å bli valgt ut. Det å melde seg på var veldig på impuls, og det å si ja eller nei til å bli med når man blir valgt er en prosess. Det er et morsomt program, og man lærer litt om hva som ligger bak det å få følelser for et annet menneske. Så er det NRK som har programmet, og de er veldig grei på hvordan de framstiller oss. For de har nok materiale til å ikke gjøre det, forklarer Tjønsø.

Tjønsø vet ikke om han kunne vært med i noe annet program, men han synes det er greit å hive seg med på ting når man lever.

– Er det ikke «You only live once» de sier? spør han.

– Jeg er litt sånn at så lenge det ikke skader andre eller seg selv, så er det morsomt. Man får en opplevelse for livet, og man er ikke med på noe slikt hver dag. Så det er bare å hive seg i det. Det er veldig mange fra Vesterålen med i realityshow, og Vesterålen har blitt litt sånn realityhovedstad, avslutter Tjønsø.

Han skulle også opprinnelig være med i programmet «Med kjærlighet til Vesterålen», men det ble aldri noe av det programmet.

Marius Holst

Bare noen dager etter premieren til «Alene» og «Når kjemien stemmer», dukket en annen vesteråling opp på TV-skjermen. Da var det Marius Holst som var med i 71 °nord.

– Jeg meldte meg på egentlig litt i spøk. Jeg var blitt så tjukk, og måtte ta grep for å ta vare på helsa. Siste dag i januar hadde jeg fri fra jobb og satt hjemme og drakk te og leste ei bok. Kom da over en annonsering til 71 °nord. Jeg tenkte at jeg bare prøver, selv om jeg ikke hadde noen håp. Jeg sendte inn en video og havnet på audition i Bodø. Jeg måte dekke turen selv, så jeg og fruen tok oss en tur til Svolvær, så fiksa en kompis av meg hurtigbåttur til Bodø. Der var vi seks stykker i hver pulje på audition. Jeg kom videre til singelaudition, og videre til det var 24 stykker igjen. 13 dager senere fikk jeg telefon om at jeg var med, forklarer han.

Marius Holst (til venstre) sammen med programleder Tom Stiansen i 71 grader nord. Foto: TV Norge

Holst var på jobb da han fikk telefonen. Han satt deg ned på kne og ropte.

– Jeg har i ettertid snakket med en av de som hadde audition, og han sa det var noe med meg fra første stund. Jeg kan prate, og det jeg hadde sagt må ha vært gull. Så det som var ment som en spøk, ble til en sinnssyk tur. Norge er så flott. Jeg kunne nok ikke vært med på noe annet, med mindre jeg blir headhuntet. «Paradise Hotel» er ikke meg, og jeg tror jeg hadde blitt tullete på «Farmen», avslutter han.

Geir Frode Kristoffersen

En annen hadselværing som er å se på TV i disse dager, er Geir Frode Kristoffersen. Onsdag denne uka kom det fram at han og stedatteren gikk videre i «Mitt kjøkken ruler».

– Jeg meldte meg på rett og slett fordi jeg har en stor interesse for mat, og min frue er kokk. Nå kunne ikke hun være med av den grunn, men jeg fant ut at hennes datter har vært inne på samme tanke om å melde seg på. Hun er også interessert i mat. Så vi meldte oss på og plutselig var vi med. Det gikk veldig fort. Vi har lært mye om både mat og TV. Den episoden vi så i går ble spilt inn i oktober i fjor. Det er veldig merkelig å se seg selv på TV. I går var jeg veldig spent, for da visste vi ingenting. Men vi har fått sett litt av neste program, avslører Kristoffersen.

Sunniva Dortea Thorsen

I år får vi se den 13. ordinære «Farmen» på TV. Der er det 14 deltakere med, og en av er Sunniva Dortea Thorsen fra Bø. Programmet starter den 25. september, og fra da vil bøfjerdingen dukke opp på TV-skjermen.

Det har også ved tidligere anledninger vært vesterålinger med på «Farmen», og forrige sesong var det Laila Lochert fra Sortland som var programmet.

På grunn av at årets sesong ikke har startet, er det ikke mulig å få noen uttalelser fra Thorsen.

I fjor var det Laila Lockert fra Kleiva i Sortland som stakk av med seieren i Farmen.

Julie Berg Barstrand fra Andenes.

Julie Berg Barstrand

Julie Berg Barstrand fra Andøy er med i et realityshow på en litt annen måte. Hun er ikke deltager selv, men med i produksjonen.

Hun er produksjonskoordinator i «Eventyrlig oppussing».

– Det er veldig artig, og jeg lærer mye om oppussing og interiør. Vi har en utrolig flink interiørdesigner med oss, og flinke snekkere. Så det er et veldig godt team jeg jobber med. Jeg skulle selvsagt ønske at jeg fikk være mer ute på lokasjonen og sett ting, men jeg gleder meg til premieren, sier hun, som også har flere prosjekter. Deriblant en fransk produksjon og noen reklamefilmer.

PS: Verdt å nevne (selv om det ikke er reality) er også at Lasse Greve Alsos fra Stokmarknes er produsent for NRKs kommende dramaserie «Monster».

Serien har premiere i midten av oktober, men er allerede solgt til en stor amerikansk tv-kanal, meldte VG Nett denne uka.