Solberg: Et flertall på fire partier er avgjørende for regjeringen

Høyre-leder og statsminister Erna Solberg sier hun må finne en måte å styre på som gjør at Kristelig Folkeparti likevel blir en del av regjeringens fundament.

  Foto: NTB

Nyheter

Til tross for at KrF-leder Knut Arild Hareide brøt samtalene med de øvrige borgerlige partiene onsdag kveld, vil Solberg likevel basere seg på å samarbeide med partiet.


KrF ut av regjeringssamtalene

Kristelig Folkeparti har hoppet av samtalene om regjering,

 

– Det vil være et flertall på fire partier som vil bli avgjørende for at denne regjeringen vil bli sittende. Det betyr at vi må finne en måte å styre på som gjør at vi klarer å få gjennomslag i saker for alle fire partier, sa Erna Solberg i Politisk kvarter på NRK torsdag morgen.

Solberg sier hun skulle ønske seg et større handlingsrom, men legger til at hun har respekt for Hareide og hans beslutning om at KrF ikke vil være en del av et formalisert samarbeid om en ny borgerlig regjering. Hun sier regjeringen i stedet må basere seg på et sak-til-sak-samarbeid med KrF og antyder at regjeringen vil kunne strekke seg for å få sikret flertall.

– Alle fire partier må være med for å få dette til, sier Solberg.

Hareide mener på sin side at situasjonen er god for at KrF skal få gjennomslag for sine saker.

– Vi er i en posisjon hvor vi kan få gjennomslag for vår politikk, og det er tross alt det som er viktigst her, sier Hareide.

Erna Solberg sier samtidig at regjeringen også står friere til å søke samarbeid med andre partier på Stortinget.

– Det er det som er forskjellen på å ha en samarbeidsavtale og det å ikke ha en samarbeidsavtale, at også regjeringen står friere til å samarbeide med andre partier. Men mitt utgangspunkt vil alltid være at det var fire partier som fikk et grunnlag, sier Solberg.