Årets KulturNatur-uka ble arrangert for tredje gang, fra 13. til 17. september.

k uka står Vesterålen friluftsråd, kultursamarbeidet i Vesterålen, Vesterålen reiseliv, turlaget, Museum Nord, og kulturkontor i alle kommunene, samt folkehelsekoordinatorer og lag og foreninger.

Seks turer og mange deltakere

– Vi har lite ressurser så vi må spille på det vi har, sier Vibeke Suhr, som forklarer at på grunn av at det skjer mye på kulturfronten i Vesterålen ville man lage arrangementer som ikke skulle konkurrere ut andre.

Dermed ble det i løpet av uka ordførerens tur, seniorturer i alle kommunene og Elvelangs og bekkimellom. Også Base Camp havnet under paraplyen, der ungdommen fikk en rockekonsert i tillegg til friluftsaktiviteter.

Kultur og natur i forening er stikkordet for uka.

Og ordførerne i Vesterålen og Lødingen bidro sterkt.

– Alle ordførerne stilte opp, og det var kjempebra, med over 20 deltakere på hver av turene. Dette er ikke en type arrangement der vi får flere hundre til å stille, men det var flott for alle som stilte, at dere gjorde det, sier Vibeke Suhr. På de seks ordførerturene var det 270 deltakere.

– Når vi ser på antallet deltakere på få dager er det fantastisk. Det skal vi være stolte av, sier hun.

Har vokst veldig

Når Vibeke Suhr nevner suksessfaktorer, så er en viktig ting at man i regionrådet har tradisjon for samarbeid. Også at der er en bred målgruppe og mange frivillige som bidrar, er med på å gjøre dette bra.

Elvelangs- og bekkimellom var et initiativ som kom fra regionrådet, og det er et arrangement som har trukket mange publikummere.

– Jeg forteller historia fordi jeg vil at dere skal være stolte av at dette er et initiativ fra Vesterålen regionråd. Det var min idé som ble stjålet, men å stjele idéer er liv. Og da initiativet kom herfra visste jeg knapt hva Elvelangs var, sier hun.

Det starta i 2018, da Vesterålsmuseet fikk idéen lansert for seg og tenke på den.

– Siden da har dette vokst veldig. At det har blitt så bra har med å gjøre at vi har hatt de rette folkene med hele veien, de som lar seg begeistre og er engasjert, sier Suhr.

Elvelangs handler om sansing, stillhet og stemning, og arrangementet er lagt til hovedgården på Melbu, for å skape tilhørighet til gården.

– Vi spiller på noe som er negativt, mørket og snudde det til en opplevelse med lys. De frivillige har vært kjempeviktige i dette og står for en fantastisk innsats, sier hun.

Produksjon til en million

– Elvelangs hadde aldri gått uten frivillighet, sier Suhr og viser regionrådet bilde av en portal, der Hadsel ASVO tok utfordringen på strak arm og lagde en strålende portal, som er inngangen til arrangementet.

– Der står vi og slipper inn folk puljevis, 20-og 25 av gangen og det gjør vi i over en time, sier hun.Bjørn Eide har stilt som frivillig fotograf, og operasanger Rose Lund Reinsnes stilte også opp.

– Vi lagde også en ung scene som et av kulturinnslagene for å få fram de unge, det var et bevisst valg, sier Suhr.

2500 arbeidstimer er lagt ned i Elvelangs, og 80 prosent av arbeidstimene er gjort av frivillige.

– Dette er en produksjon til en verdi på rundt en million kroner, sier Suhr, som roste Hadsel som velvillig vertskommune, der også lokalt næringsliv har vært veldig positive.

– Dere skal være stolt av at dette er regionalt, sier hun.

– Unikt på Melbu

Regionrådsleder Siv Dagny Aasvik er begeistret.

– Jeg har vært med på elvevandring i Oslo og Bodø, men det nan får til på Melbu er helt spesielt og unikt, og all honnør til dem som står bak og har bidratt. Og tenk for en markedsverdi dette også har reiselivsmessig, sier hun.

Aasvik synes også Elvelangs bidrar positivt på flere vis.

– Noe som er fint er at unger får et annet forhold til mørke. At det kan være fint å bevege seg ute i mørketid, for der er mange unger som synes at det kan være litt skummelt. Og korsang i mørtna, det er helt magisk, sier hun.

Jonni Solsvik gav ros til administrasjonen i kultursamarbeidet.

– Jeg har alltid sagt at vi har landets beste kulturadministrasjon. Her har vi noe som var forankret politisk i regionrådet, og så er en av suksessfaktorene at man slipper administrasjonen løs og det frivillige kulturlivet, og det er da de oppstår disse unike prosjektene, sier han.

– Kultur betyr mye, for næringsliv og velferdsutvikling generelt og her er det gjort en fantastisk jobb, sier han.

Bare ett skår i gleden finnes det:

– Jeg har jobba i to år med å få NRK TV til å komme, det er noe dere må ha i bakhodet og hjelpe oss å fremme, sier Vibeke Suhr.