Komiteene er Stortingets saksforberedende organer og behandler saker Stortinget oversender til dem.

De tolv komiteene er: arbeids- og sosialkomiteen, energi- og miljøkomiteen, familie- og kulturkomiteen, finanskomiteen, helse- og omsorgskomiteen, justiskomiteen, kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, kommunal- og forvaltningskomiteen, kontroll- og konstitusjonskomiteen, næringskomiteen, transport- og kommunikasjonskomiteen og utenriks- og forsvarskomiteen.

Det 162. Storting åpner mandag. I løpet av en travel uke skal alle komiteer og verv falle på plass.

Ting skjer mandag og tirsdag

Det ventes at fordelingen mellom partiene vil begynne å komme på plass når de parlamentariske lederne møtes tirsdag, selv om kabalene internt i partiene ikke nødvendigvis er helt avklart.

Senterpartiet og Kristelig Folkeparti konstituerer sine partigrupper på mandag, og regner med å ha mye klart til møtet tirsdag. Ingen av partiene ønsker å si noe om hvilken komité de har øverst på listen.

De vesterålske stortingsfolka har imidlertid sagt hva slags individuelle komitéønsker de har (for våre abonnenter):

Grande vil til utdanningskomiteen

Venstre har for flere dager siden gjort det klart at komitéfordelingen langt på vei er lagt internt hos dem.

Det er vanlig at partilederne sitter i utenrikskomiteen, men Trine Skei Grande ønsker seg tilbake til utdanningskomiteen, der hun tidligere har sittet to perioder.

Nestlederne Terje Breivik og Ola Elvestuen fortsetter i henholdsvis finanskomiteen og energi- og miljøkomiteen, mens Abid Raja blir ny utenrikspolitisk talsperson for partiet.

Samtaler i Høyre

Høyre har en større prosess. Parlamentarisk leder Trond Helleland og Nikolai Astrup har samlet inn ønsker fra alle representanter og skal ha individuelle samtaler med dem for å diskutere preferanser.

På partiets første gruppemøte mandag vil det bli satt ned en valgkomité, som så skal legge fram en innstilling det skal stemmes over.

Også Fremskrittspartiet møtes mandag for å velge valgkomité og ny parlamentarisk leder, og det anslås at personkabalen er klar i midten av uken.

Dersom fungerende parlamentarisk leder Hans Andreas Limi får vervet permanent, vil han tre ut av finanskomiteen. Helge André Njåstad nevnes ifølge Aftenposten som en sannsynlig kandidat til å ta over som partiets finanspolitiske talsmann.

Ap trolig klare tirsdag

Arbeiderpartiet har lagt lokk på sitt arbeid etter at den omdiskuterte beslutningen om å innstille Trond Giske til finanskomiteen ble kjent forrige uke. Det ble også kjent at Hadia Tajik vil representere partiet i arbeids- og sosialkomiteen, mens partileder Jonas Gahr Støre vil fortsette i utenrikskomiteen.

Det har vært mange spekulasjoner om hva som skjer med den øvrige personkabalen. Valgkomiteens endelige forslag skal legges fram tirsdag ettermiddag.

Arbeiderpartiet leder i dag fire komiteer, men mister ett lederverv. Dermed blir fordelingen på Stortinget at Ap får tre, Høyre tre, Fremskrittspartiet to og Senterpartiet, SV, Venstre og KrF én komitéleder hver.

SV konstituerer seg først på torsdag. Ettersom åtte av partiets elleve stortingsrepresentanter er nye på Stortinget, blir det uansett utskiftninger i komiteene.

Rødt og MDG til finanskomiteen

Stortingets minste partigrupper – Rødt og Miljøpartiet De Grønne, som har én representant hver – har begge et klart ønske om å sitte i finanskomiteen, noe de også har rett til.

Stortinget endret i sommer reglene. Tidligere hadde alle partier rett til å være representert i kontroll- og konstitusjonskomiteen, men nå er dette endret til finanskomiteen.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes sier at partiet vurderer å sitte kun i finanskomiteen for å konsentrere seg om arbeidet der.

MDG ønsker på sin side at nasjonal talsperson Une Aina Bastholm også skal få plass i energi- og miljøkomiteen, der Rasmus Hansson har sittet i fire år. I særskilte tilfeller har nemlig en representant mulighet til å få plass i ytterligere en fagkomité. I praksis vil dette kun gjelde de to partiene.

SV, Venstre og KrF har også færre enn tolv stortingsrepresentanter, og kan således ikke være representert i alle Stortingets komiteer. Disse partiene har anledning til å be om at en representant får sitte i kontroll- og konstitusjonskomiteen, i tillegg til en fagkomité, opplyser stortingssekretariatet.