Ifølge Nordland fylkeskommune var det i sommer 800 elever som fikk lærlingplass denne høsten, mens 500 elever (per 4. juli) var ikke sikret lærlingplass.

Dette til elevene uten lærlingplass sin store fortvilelse.

Doblet seg siden 2003

Ayan Grimstad Bhart (19) og Elias Ingebrigt Johansen (18) har begge gått elektro, og er blant dem som ikke har fått lærlingplass. Johansen gikk automasjon og Bhart gikk IKT service.

Elias Ingebrigt Johansen har ikke fått lærlingplass i år. Foto: Gina Anna Knutsen

Tidlig i september ble det imidlertid klart at det i år var hele 1284 søkere, og 73 prosent av disse har fått formidlet lærekontakt. Det vil si at kun 283 står uten plass, men at 1001 har fått formidlet plass. Tallet har nesten doblet seg siden 2003, da tallet var på 544.

Må ta påbygg

Bhart søkte etter lærlingplass etter vg2 Ikt service, men fikk beskjed om at bedriften han søkte på tok ikke inn lærlinger, så derfor ble påbygg planen hans.

– Påbygg og videre utdanning er det jeg holder på med nå. Dette var backup-planen min hvis jeg ikke fikk lærlingplass. Det største minuset er at motivasjonen ikke er helt på topp, sier han.

Lite motiverende

Johansen søkte etter lærlingplass både etter vg2 og vg3 uten å få noe positiv respons fra noen av bedriftene han søkte i. Nå består dagene til Johansen av å klippe gress og gjøre småjobber for eldre mennesker, noe som han ikke hadde trodd han skulle gjøre etter tre år på videregående skole.

– Motivasjonen for videre skole og påbygg er ikke der. Etter 10 års grunnskole, ett år på elektro og to år på automasjon er jeg ganske skolelei. Er egentlig mest motivert for å komme meg ut i jobb eller lærling, sier han skuffet.

Begge forteller at det ikke var mange fra klassene deres som fikk lærlingplass til høsten. På tross av at Nordland fylkeskommune i høst skrøt av mange flere læringsplasser og hadde nådd en milepæl, så står altså mange unge nordlendinger uten lærlingplass. Dette går utover både motivasjon og selvtillit for å komme seg videre i livet.

– Det går på bekjentskap her nord om man får seg lærlingplass eller ikke, sier Ayan.