I dag er det over 60 fylkeskommunale tannklinikker i Nordland. De kommende årene kan dette tallet bli kraftig redusert. Fylkestannhelsesjefen jobber nemlig nå, på bestilling fra politikerne, med ny tannklinikkstruktur. Fylkeskommunen vil fremover få betydelig mindre å rutte med, og må skjære ned innenfor mange av sine ansvarsområder, inkludert tannhelsetjenesten.

Det er allerede lagt inn rammereduksjoner i tannhelsetjenestens budsjetter, med tanke på sammenslåing av klinikker. I fylkeskommunens økonomiplan for 2015-2017 var forslaget er at antallet klinikker i Nordland halveres.

Kriterier

Fylkestannhelsesjef Henrik Schmidt sier til VOL at det enda ikke er klart hvilke endringer som blir foreslått, da utredningsarbeidet fortsatt pågår.

– Vi har ikke lagt oss på et fast tall, men har satt noen kriterier. Vi skal se på hele strukturen, og om vi kan slå sammen klinikker uten at reiseavstanden blir for stor. Det vi ser på er rimelig tilgjengelighet og et mer likt tilbud i hele Nordland. Vi har enkelte klinikker som ikke holder åpent hver dag, ambuleringsklinikker, fordi pasientgrunnlaget ikke er stort nok, sier Schmidt til VOL.

Andre kriterier er befolkningsgrunnlag, og robuste og oppdaterte tannklinikker.

– På denne fronten har vi et etterslep, hvor vi må finne nye lokaler eller oppgradere en del av de vi har, blant annet for å etterkomme krav om universell utforming. Vi skal også se til at vi har tilgang på kompetent personell. Et mål vi har framover er å fokusere mer på forebyggende arbeid, i både barnehager, skoler, sykehjem og pleiesentre, sier tannhelsesjefen.

– Alle i spill

Gjennom et eget prosjekt jobbes det nå med et forslag til ny klinikkstruktur, som blir fremlagt offentligheten 18. oktober. Da er politisk og administrativ ledelse i alle nordlandskommunene invitert til høringsmøte om saken i Bodø.

– I utredningen vil det være forslag om at en del klinikker, spesielt enmannsklinikker og ambulerende klinikker, legges sammen med andre. Her vil alle klinikker bli vurdert, også i storbyene hvor vi har flere på samme plass. Sånn sett er alle klinikker i spill, sier Schmidt.

– Et kriterium du nevner er rimelig tilgjengelighet. Hva ligger i det?

– Det vi har fått politisk aksept for, og som vi jobber videre med, er at minst 95 prosent av innbyggerne i Nordland har mindre enn én time til nærmeste klinikk. Enkelte steder må vurderes særskilt, som øysamfunn, som vi har en del av i Nordland.

Hva som er kriterier med tanke på befolkningsgrunnlag, vil ikke Schmidt si noe om foreløpig.

I Vesterålen og Lødingen har vi i dag sju fylkeskommunale tannklinikker lokalisert på Andenes, Sortland, Myre, Stokmarknes, Lødingen, Risøyhamn og Straume. De tre sistnevnte er bemannet med én tannlege. Tannklinikken på Melbu ble lagt ned i fjor.

Hva konsekvensene vil bli for vår region kan Schmidt ikke si noe om før utkastet til nytt klinikk-kart er klart, og politikerne har gjort sine vedtak.

Frykter for Bø-klinikk

Dersom fem prosent av Nordlands befolkning kan ha mer enn én times reisevei, tilsvarer det over 10.000 innbyggere, påpeker Bø-ordfører Sture Pedersen. Han frykter at den offentlige tannklinikken på Straume kan bli rammet når forslag til nytt klinikkstruktur legges frem.

– I så fall er det veldig synd. Konsekvensene vil bli et dårlig tilbud til de som blir berørt, og det er barn, unge og eldre. Skal elevene i Bø bruke en hel skoledag på å bli busset til tannlegen i en annen kommune, eller eldre kjøres fra Bøheimen – vil det gjøre oppfølgingen vanskeligere. For meg høres det enklere ut å ha tannlegen der pasientene er, enn motsatt, sier Pedersen.

Forslag til ny tannklinikkstruktur legges fram for nordlandskommunene 18. oktober, og skal behandles i fylkestinget 4. desember.