Jegerne har rapportert fangsten til Statskog over flere år. Dette gir helt ny kunnskap som kan legges til grunn for framtidas rypeforvaltning.

Rypefri jakt

Tre av ti jegere får fangst i løpet av jaktdagen. Men det stopper som regel med ei rype.

– Sju av ti jegere skyter ikke ei eneste rype i løpet av en jaktdag. Det overrasker mange, sier fagsjef for jakt og fiske i Statskog, Jo Inge Breisjøberget i en pressemelding.

– De som har skutt rype rapporterer en eller to fugl. Forsvinnende få skyter mer enn to ryper i løpet av en jaktdag, selv om kvotene har tillatt det, sier Breisjøberget.

Fjellet lokker uten skudd

Over halvparten av jegerne står oppført med null fangst gjennom hele jaktsesongen.

– Likevel går jegerne ut på jakt år etter år. Det er nok like mye naturopplevelsen og det sosiale som lokker jegerne som det å skyte rype, sier Breisjøberget.

Treffsikker regulering

Statskog ønsker å gi flest mulig jegere mulighet til å jakte innenfor rammen av bærekraftig forvaltning. Selv om kvotebegrensninger fortsatt brukes av Statskog og de fleste andre grunneiere, vil det bli mer og mer snakk om å styre antallet jegere.

– Å styre antallet som jakter i et terreng er det mest treffsikre reguleringstiltaket vi kan bruke der vi lokalt har en for lav kyllingproduksjon, sier Breisjøberget.