For to år siden skrev VOL.no om Ronny Kristiansen som hadde multippel sklerose. Han solgte huset hvor han og familien bodde i Tromsø, for å ha mulighet til å bli frisk. Så ble det startet en stor innsamlingsaksjon for han i Andøy, både med auksjon og konsert, slik at han kunne få nok penger for å kunne få behandlingen han trengte.

Da han var ti år hadde han tegn på sykdommen, men ikke før han var 35 år fikk han diagnosen, og siden da forverret plagene seg. Planen var at han skulle til Singapore, men fordi finansiering, til tross for mye støtte, ikke var på plass, fikk han time i Mexico.

Lite som gjenstår

Han gjennomførte behandling, og fikk oppfølging i London. Nå, ett år etterpå synes han at ting går veldig fint, og han har kun hatt et tilbakefall det siste året.

– Jeg har ikke blitt verre, men hadde ett tilbakefall som var ganske ille. Det viktigste er å kunne roe seg. Den satt i lenge etterpå, men MR-bildene viste ingen nye lesjoner. Jeg er også ferdig med behandling i utlandet og av revaksinering er det kun trippelvaksine som gjenstår, og den utføres i januar.

Han har prøvd å holde avstand til alt som har med sykdommen å gjøre, og komme seg tilbake til hverdagen.

– Jeg kuttet ut å lese på alle gruppene som omhandlet sykdommen på Facebook. Og så kommer jeg meg ut for å gjøre ting. Etter hvert kan jeg begynn å tenke på å komme meg tilbake i arbeid, men de verste skadene er nok i hodet etter å ha gått igjennom det jeg har vært igjennom de siste årene. Det tar tid. Men jeg er veldig fornøyd med hvor jeg har kommet.

Vant penger og støttet andre

Han vant også en pengepremie, og med bruk av den fikk han egenkapital til å kjøpe familien et nytt hjem i Tromsø. Dermed satt han igjen med 320.000 kroner fra innsamlingsaksjonen.

– Den innsamlingen satt langt inne, det at andre samlet inn til meg. Jeg var blitt kjent med flere gjennom gruppene på Facebook. Dette var folk jeg hadde hjulpet til med søknader og slikt, og var kjent med situasjonen. Jeg kunne klare meg, så jeg ville gi pengene videre. Det er klart at det var godt å få etablert seg igjen. Det gikk greit i den leiligheten vi leide, vi overlevde, men det var ikke noe særlig å bo der, det var mye bråk og uenigheter blant beboerne. Nå får vi kommet oss til en egen plass og roet oss ned.

Utgjorde en forskjell

Pengene som ble overført bidro til at begge de unge guttene fikk turen finansiert og har vært på behandling i Mexico. Selv har Kristiansen ikke hatt noe overskudd etter innsamlingen.

– Pengene som var innsamlet var ikke for meg til odel og eie, dermed synes jeg det var riktig å gi pengene videre slik at noen andre fikk sjansen. Så man kan vel si at de som var med på å samle inn penger har bidratt til å hjelpe tre mennesker. Behandlingen har hatt større virkning på dem, og jeg er kjempefornøyd sammen med dem. Han ene er tilbake i jobb, og har ikke kjent noen sykdomsaktivitet. Den andre personen har begynt å tenke på å studere, og har begynt å trene. Han føler seg ypperlig, og føler seg veldig bra.

– Tusen takk!

– Til slutt vil jeg igjen få takke dere alle som ga til innsamlingen når jeg trengte det som mest. Ikke bare hjalp dere meg, men i ettertid kan man si at dere bidro til at vi ble tre personer som fikk behandling på MS-klinikken i Mexico. Jeg håper det er greit at jeg valgte å gi pengene til disse unge karene, for dem har det vært til stor nytte. Først nå kan jeg begynne å se litt framover.