I 2014 ble gjengen i Deadline Media på Sortland kontaktet av det store amerikanske produksjonsselskapet Imaginary Forces, som har base i Hollywood, og som har bidratt i en rekke store filmer og tv-serier, som Transformers og Mad Men.

Amerikanerne jobbet nemlig med dokumentaren «Sonic Sea», om menneskeskapt støy i havet, og ønsket å filme en sekvens med andøyfisker Bjørnar Nicolaisen. Deadline Media ble hyret til å lage de norske sekvensene i dokumentaren, som ble sendt på Discovery Channel i mai.

– Stort å være med på

Filmen har fått mye oppmerksomhet, og under den amerikanske Emmy-utdelingen for nyheter og dokumentarer torsdag, var den nominert til tre priser. «Sonic Sea» stakk av med seieren i kategorien for beste naturdokumentar og beste musikk og lyd.

– Dette er en svær produksjon, og vi har bare vært en bitteliten brikke i det hele, men vi har vært med, og det er fryktelig kult. Imaginary Forces har fått oss til å føle oss viktig og inkludert, vi har til og med fått postkort, sier Caroline Meier i Deadline Media entusiastisk.

– For oss har dette vært en todelt seier, både i å få jobbe med en aktør av denne kaliberen, men også i å få være med å spre informasjon om denne tematikken. Det er vi stolte av, sier Meier.

Dokumentaren inneholder intervjuer med marinbiologer, eksperter i maritimt liv, miljøaktivister og artisten Sting, og forteller hvordan menneskeskapte lyder fra shipping, seismikk og sonar truer en skjør verden under vann.

Fisker Bjørnar Nicolaisen fra Andøy snakker om sine erfaringer i dokumentaren Sonic Sea.

Lærerrikt

For et lite produksjonsselskap i Nord-Norge har det vært veldig stort, og ikke minst lærerrikt, å få oppdrag fra Hollywood.

– Selskapet er hyperproft, og det å få samarbeide med folk i den ligaen har forandret måten vi jobber på. Vi lærte fryktelig mye, av rutinene deres og hvor nøye alt var planlagt, og de var rause med å fortelle oss hvordan de gjorde ting. For oss var det ikke bare et oppdrag, det var kompetanseheving. Vi føler nesten at vi har tatt utdanning, sier Meier.

– Vi kjemper hver dag for å lage god film, men med en gang du får jobbe med aktører av denne kaliberen, gjør det noe med hele selskapet. Det vi har lært fra dem, har vi lyst til å lære videre, sier hun.

Meier mener filmbransjen i nord må finne sammen og jobbe for å få flere slike storproduksjoner til landsdelen.

– Det vil gjøre oss til enda bedre filmskapere. For å få det til tror jeg vi må lage en helhetlig strategi, slik Island har gjort. Det må også jobbes med logistikk og vi må få samlet filmbransjen i nord mer enn den er i dag, og vi må lære av hverandre, avslutter hun.