Har avdekket 100 millioner «søppelbiter» i Barentshavet

Cirka 23.000 tonn med søppel ligger på i bunnen av Barentshavet, ifølge forsker i Havforskningsinstituttet. Det dreier seg mest om fiskeutstyr.

Illustrasjonsbilde: Tonnevis med plastpellets ligger bokstavelig talt i svære hauger på Frierstranda på Herøya i Porsgrunn. Millioner av lignende søppelbiter har blitt funnet i Barentshavet.  Foto: Heiko Junge/NTB scanpix

Nyheter

I en ny publikasjon basert på analyser av videoopptak fra bunnkartleggingsprosjektet MAREANO, kommer det fram at det ligger over 100 millioner store og små «søppelbiter» på bunnen i Barentshavet. Den samlede vekten er anslått til å være 23.000 tonn.

Søppelet er alt fra plasthansker, garn, drikkekartonger og plastposer.

– Vi ser tydelig at det er en opphoping av søppel i enkelte landskapstyper på havbunnen. Spesielt i dype daler og raviner blir avfallet liggende uten at det blir fraktet videre med strømmene, sier Havforskningsinstituttets forsker Lene Buhl-Mortensen.

Også i områder med mye fiskeriaktivitet har forskere funnet mye søppel på bunnen, mye av det ødelagt fiskeutstyr.

Enkelte steder noterte Havforskningsinstituttet 6.000 søppelobservasjoner per kvadratkilometer.

– Til sammenligning er det vanlig å få 230 observasjoner per kvadratkilometer på kontinentalsokkelområder i Europa, sier Buhl-Mortensen.