Støre savnet ny politikk i trontalen

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre etterlyser ny politikk og nye prosjekter etter å ha hørt regjeringens trontale.

Ap-leder Jonas Gahr Støre og stortingsrepresentant Marianne Martinsen under den høytidelige åpningen av det 162. Storting.  Foto: Heiko Junge/NTB scanpix

Nyheter

– Jeg syns det var en merkelig passiv tale hva gjelder framlegg av ny politikk og retning. Det virket mer som en regjering som var på sitt siste år enn på sitt første. Så jeg er spent på å se framover hva de faktisk skal gjøre med utenforskap, klima, flere eldre. Det fikk vi lite nytt om, sier Støre til NTB.

Ap-lederen sier han ikke er uenig i den økonomiske virkelighetsbeskrivelsen i trontalen.

– Fra en regjering som sitter og skal fortsette, så hadde jeg ventet at de skulle varsle flere meldinger og prosjekter for å ta tak i de utfordringene de beskriver. Det å beskrive Norges utfordringer er ganske enkelt gjort, mener han.

Solberg gir vikaren godkjent for nynorsken

Den vikarierende kunnskapsministeren Henrik Asheim (H) fikk æren av å lese beretningen om rikets tilstand under åpningen av det 162. storting mandag.

Talen ble i henhold til tradisjonen lest på nynorsk – som ikke er språkformen som 34-åringen fra Akershus bruker til daglig. Og selv om enkelte i regjeringen måtte trekke litt på smilebåndet av tonefall og uttale underveis, får han gode skussmål av sjefen sin.

– Ja, til å være fra Bærum så synes jeg dette var godt gjort. Han har gjort hjemmeleksene sine og øvd mye, sier Solberg.

Fungerer som statsråd

Med god øvingshjelp fra nynorskkyndige i Kunnskapsdepartementet synes Asheim selv det hele gikk «ganske bra».

– Men det vil overraske meg om jeg holder en tale på nynorsk en gang til, sier han.

Kong Harald foretar den høytidelige åpningen av det 162. Storting. Konstituert kunnskapsminister Henrik Aasheim (H) leser beretningen om rikets tilstand.  Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix

 

Henrik Asheim rykket inn i regjeringen da kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen gikk ut i pappapermisjon 15. september, og han skal vikariere i ti uker.

Meldingen om rikets tilstand er en gjennomgang av regjeringens politikk fra det siste året og viktige forslag som er blitt lagt fram.