Saken ble opprinnelig behandlet i Vesterålen tingrett i i februar i år, der tiltalte ble dømt til tre års fengsel. Han anket saken, og den behandles derfor i lagmannsretten i Bodø over tre dager denne uken.

Fornærmede forklarer i retten at han og tiltalte kjente hverandre fra 15-16-årsalderen, og at forholdet har vært godt helt til fornærmede ble kjæreste med tiltaltes ekskjæreste.

– Han (tiltalte, journ. anm.) ville ikke la henne være i fred. En uke før hendelsen på Frøskelandsfjellet endte vi i slåsskamp, der han angrep meg med jernstang, forklarte fornærmede i retten.

– Følte meg ikke trygg

Så til kvelden 27. februar 2015.

Her skjedde ulykka på kvelden 27. februar 2015. Foto: Marius Birkeland

– Jeg og to kompiser skulle kjøre til Myre for å hente en bil. Jeg skulle hente kjæresten, og på vei tilbake, i Lifjorden, møtte vi tiltalte. Jeg ser godt at det er hans bil. Så fortsetter vi å kjøre, og etter ei stund ser jeg en bil som kommer bak oss i stor fart. Vi kjører opp på Frøskelandsfjellet fra Øksnes-sida, svinger av veien, og han kjører forbi oss, forklarte fornærmede.

Videre forteller han at han da ringte til en av kameratene, som da satt i en annen bil.

– Jeg sier at jeg ikke føler meg trygg på tiltalte. Kameraten min sier at jeg skal svinge av på avkjørsla på vei ned fra fjellet på sortlandssida. Da ligger han (tiltalte, journ anm.) 200 meter foran meg. Så ser jeg lysene når han kommer tilbake.

Tiltalte sitter rolig sammen med sin forsvarer Ida Andenæs og ser på fornærmede mens forklaringen avgis.

Foten amputert i bildøra

Fornærmede tenker da, ifølge egen forklaring, at han skal gå ut av bilen for å prate med tiltalte.

– Jeg parkerer bilen, og står bak bildøra med ei hånd på døra og ei på taket på bilen. Så akselerer bilen hans og jeg kaster meg inn i min bil. Men jeg klarer akkurat ikke å få med meg høyrefoten, forklarte fornærmede.

Fornærmede forklarer videre at tiltalte så kjører inn i døra på bilen hans, slik at foten kommer i klem mellom bildøra og bilen.

Idet tiltalte kjørte ut av busslomma, reiser fornærmede seg for å gå ut av bilen, men kollapser.

– Jeg begynner å kjenne smerte, og når jeg ser ned på foten ser jeg at den ikke er koblet på resten av beinet og at det pumper ut blod. Jeg ligger bare der i min egen blodpøl og ikke skjønner helt hva som skjer, sa fornærmede.

Forsøker å stoppe blødningen

Kjæresten, som var passasjer i bilen, ringer ifølge forklaringen ambulanse. Kort tid etter kommer også fornærmedes to kamerater kjørende, og den ene forsøker å stoppe blødningen ved å bruke et belte.

Fornærmede forklarer videre at det er vanlig vintervær på stedet.

Politiadvokat Kai Rønning-Nyvold spurte videre fornærmede om førerrett.

– Vi kan jo nevne det, for det blir nok tema her: Hadde du førerrett? spurte han.

– Nei, svarte fornærmede.

– Hva er årsaken til at du ikke hadde førerrett? ville tiltaltes forsvarer, Ida Andenæs, vite.

– Jeg hadde kjørt i ruspåvirket tilstand.

– Hadde du brukt rusmidler denne kvelden? fulgte hun opp.

– Nei.