Forsvarsdepartementet:

Har valgt verft som de skal forhandle med om nye kystvaktskip

Regjeringa vil forhandle videre med Vard Group AS Langsten om bygging av tre nye kystvaktskip.

KV Andenes er et av de tre skipene i Nordkapp-klassen som skal byttes ut.  Foto: Dag Erlandsen, Kyst og Fjord

Nyheter

Fra langtidsplanen for forsvaret er det kjent at regjeringen vil erstatte «Andenes» og de to andre skipene i Nordkapp-klassen i 2020. I september i fjor offentliggjorde regjeringa at det skulle bygges tre nye skip, og at skipene skal bygges av norske bedrifter.

Tre med i sluttspurten

De som har levert tilbud om bygging er Kleven verft i Ulstein, Langsten-verftet til Vard i Tomrefjord og rogalandskonsernet Westcon Group i Ølensvåg. Alle de tre verftene holder til på Vestlandet.

– Nå har vi sett på tilbudet fra de tre verftene som ønsker å bygga skipene, og vi har valgt å forhandle videre med Vard Group AS Langsten, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i en pressemelding.

Norge har i dag tre kystvaktfartøy i Nordkapp-klassen som er bygget rundt 1980.

Verdt milliarder

Jobben vil ha en kontraktsverdi på flere milliarder kroner. Anbudet er en ren norsk konkurranse fordi det er brukt en unntaksbestemmelse i EØS-avtalen om anskaffelse av militært materiell. Å sikre kompetansen i Norge var også et av elementene som gjorde at det ble bestemt at kun norske verft kunne delta i konkurransen.

Byggingen skal etter planen skje i årene 2019 til 2024, og det første fartøyet er ventet levert i 2022. Hvis regjeringen ikke får til en avtale med Langsten-verftet, vil et av de andre to bli kalt inn igjen til forhandlinger.

Ansvaret for slepebåtberedskapen blir overført fra Kystverket til Kystvakten, og det kan utløse byggingen av to nye kystvaktskip.