Kystvakten overtar slepebåtberedskapen

Ansvaret for slepebåtberedskapen blir overført fra Kystverket til Kystvakten.
Nyheter

Sentrale politikere tok for to år siden til orde for bedre utnyttelse av pengene som brukes på slepebåtberedskapen, det samme som Kystvakta i årevis har argumentert for. Stabssjef Steve Olsen i Kystvakta bekrefter til Kyst og Fjord at saken har versert i Forsvaret en tid, det vil si i Kystvakta, forsvarsstaben og Forsvarets Operative Hovedkvarter i Bodø.

Nylig sendte Forsvaret et omfattende innspill til Forsvarsdepartementet. Nå skal saken diskuteres med Samferdselsdepartementet.

- Vi trenger to ekstra båter og må bygge opp fire komplette skift. Det får vi i hvert fall ikke på plass før tidligst 1. januar 2019, sier stabssjef Steve Olsen i Kystvakten til Kyst og Fjord.

Han avkrefter dermed at det vil komme endringer i neste års statsbudsjettet, som legges frem i dag, torsdag.

Regjeringen vil uansett bygge tre nye kystvaktskip, som skal erstatte de tre skipene av Nordkapp-klassen, i løpet av de neste årene. Nå forhandler regjeringen med ett verft om tilbudet.

I dag har Kystverket ansvar for den statlige slepebåtberedskapen, og bruker pengene på innleie av skip som for det meste ligger passive i beredskap innaskjærs.

– For staten Norge må det være bedre å utnytte oss og våre ressurser, vi er jo også til stede der havariene faktisk skjer, på havet, sier Olsen til Kyst og Fjord.

Statistikk viser også at det i praksis er fartøyer fra Kystvakten som på grunn av sin tilstedeværelse har utført de fleste slepeoppdragene de senere årene.