Vesterålskvinnen og mannen møttes da de gikk på skole sammen i 2005/2006. De ble etter dette året samboere i Oslo, som varte til fornærmede kom seg unna i juli 2007. Saken ble først anmeldt i januar i år, da fornærmede ble kontaktet av en annen kvinne, som også hadde opplevd vold, samt voldtekt, i samboerskap med mannen.

Vold og voldtekt

Mannen var tiltalt for grov vold mot vesterålskvinnen, samt for vold og voldtekt av en annen kvinne fra Østlandet, som også har vært hans samboer.

Det er en rystende sak som har vært oppe for retten, og kvinnen har levd under omfattende psykisk og fysisk vold.

Mannen mishandlet jevnlig kvinnen ved vold, trusler, tvang samt nedsettende og krenkende uttalelser. Hun ble blant annet slått i ansiktet og mot kroppen med knyttet hånd, belte og balltre. Mannen har også tatt kvelertak på henne, samt sparket henne i magen og mot andre steder av kroppen.

Han har kalt henne for «hore» og «bitch», samt ha ropt til henne at det var hennes skyld at han mishandlet henne og at hun fortjente det.

Hovedforhandlingen gikk over seks dager i slutten av august i år. Mannen erkjente seg skyld i påstandene om vold, men ikke i påstanden om voldtekt av den ene samboeren.

Erkjente flere forhold

Mannen erkjente i retten at han gjentatte ganger under deres kjæresteforhold og samboerskap slo, sparket og tok kvelertak på fornærmede. Han erkjente også å ha pisket henne med belte ved et par anledninger. Han bestred imidlertid å ha slått henne med balltre.

Vesterålskvinnen skal ha levd under et voldsregime, der han har truet med å drepe henne eller familien hennes. Han var også svært kontrollerende, med hensyn til hvordan hun gjorde praktiske gjøremål i hjemmet, eller å gi henne «innetider».

Hun skal, ifølge forklaringen i retten, ha opplevd kontinuerlig psykisk vold, og daglig fysisk vold. Ting skal ha blitt verre etter at de to sammen flyttet til Oslo.

Fikk ni års fengselsstraff

Kvinnen flyktet fra mannen i juli 2007. Hun fikk en skade i foten da hun klatret over et gjerde i flukten, og fikk kontaktet politiet som kjørte henne til lege.

Aktor la ned påstand om ti års fengsel for alle forholdene. I tillegg til vold mot østlandskvinnen, forelå det minst 65 voldtekter over en periode på 1 år og 3 måneder.

Familievolden mot vesterålskvinnen tilsier isolert sett en straff på 1,5 års fengsel. Sammenlagt er mannen dømt til ni års fengsel. Han må i tillegg betale en oppreisning på 150 000 kroner til vesterålskvinnen, samt 523 001 i erstatning og oppreisning til kvinnen fra Østlandet.

Mannen dømmes også til kontaktforbud mot de to tidligere samboerene sine i fem år. Han får ikke kontakte dem på noe vis, verken fysisk eller via post eller elektroniske medier.

Mannen ble selv utsatt for grov mishandling av sin stefar, i barndommen. Retten mener at dette har påvirket tiltalte, og har vært av betydning for at tiltalte selv har utøvd familievold, men siden denne saken er så grov, regnes ikke dette forholdet i formildende retning.

Dommen er anket, og er derfor ikke rettskraftig.