Leder for Vesterålen krisesenter, Line Hågensen, mener det er forkastelig at så mange sedelighetssaker må henlegges.

– De har selvsagt jussen å følge etter, men det er forkastelig at vi har et rettsvesen som ikke klarer å strebe etter bedre enn dette, sier hun.

Krisesenteret er ofte i kontakt med kvinner som lar være å anmelde vold eller overgrep, men jobber hovedsakelig med vold i nære relasjoner. De mottar henvendelser fra begge kjønn, men den kvinnelige andelen dominerer.

Omtrent hver femte jente og hver syvende gutt opplever å bli seksuelt misbrukt før de er 18 år, ifølge tall fra Smiso, Støttesenter mot Incest og Seksuelle Overgrep.

Tilbyr trygghet og veiledning

Når noen tar kontakt med Vesterålen krisesenter om at de har blitt utsatt for vold eller overgrep, kartlegger først krisesenteret trusselbildet til vedkommende. Deretter avtales videre hva tilbudet skal bestå av, etter hva personen trenger støtte og veiledning til. I utgangspunktet er det de helt grunnleggende tingene man får hjelp til, som å ha et sted man kan være trygg.

– Vi har en del veiledning i vår tjeneste, fordi vi har rom til å kunne følge folk gjennom en slik prosess, sier Hågensen.

Krisesenteret har tett kontakt med blant annet barnevernet, politiet, advokater og boligkontoret, og bistår der det trengs. Noen ganger er det personer som har behov for ny bolig raskt. Andre trenger traumeomsorg eller veiledning.

Vold i nære relasjoner

Hågensen påpeker at når noen kontakter krisesenteret, er det ofte for mer enn én ting. Det kan gjerne være ting som har påvirket over lang, lang tid.

– Det er sjeldent noen kontakter oss om et enkeltstående tilfelle, sier hun.

Ofte er det snakk om vold i nære relasjoner.

– Vold kan være så mye, men vi ser ofte tilfeller der noen som står deg nært har utført en handling.

Nedgang i antall henvendelser

I år har det imidlertid vært litt nedgang i antall henvendelser fra tidligere år. Ifølge Hågensen går pågangen i store svingninger. I ferieperioder er det ofte stille, før det kommer et bølge etterpå.

De har en døgnåpen telefon (telefonnummer 76 12 23 30), og terskelen for å ta kontakt skal være lav. Mer informasjon ligger på krisesenterets nettsider.

Nærmeste overgrepsmottak ligger i Harstad. Også Smiso kan kontaktes dersom man har vært utsatt for et overgrep, enten man ønsker å snakke over telefon, epost, brev eller ved oppmøte i deres lokaler i Tromsø.