Antallet anmeldte sedelighetssaker i Vesterålen og Lødingen har vært på et stabilt nivå de siste årene. Siden 2008 har antallet variert fra 28 på det laveste, i 2014, til 44 på det høyeste, i 2010. Hittil i år er det anmeldt 25 sedelighetssaker i de seks kommunene.

I kategorien sedelighetssaker ligger blant annet alle former for voldtekt, seksuell omgang med barn, seksuell handling med barn, seksuell krenkende/uanstendig adferd og fremvisning eller fremstilling av materiell som viser overgrep mot barn.

Nordland politidistrikt har ingen konkrete tall på hvor mange av disse som er overfallsvoldtekter, men kommunikasjonsrådgiver Mette Horsberg i politidistriktet skriver følgende i en epost til VOL:

– Det forekommer svært sjeldent i dette området og i Nordland for øvrig. Voldtektene skjer oftest mellom folk som kjenner hverandre. En annen faktor som er hyppig til stede i kategorien voldtekt, er fest og rus.

Økning fra i fjor

Hittil i år er det anmeldt 25 sedelighetssaker. På samme tid i fjor var det anmeldt 15. Politioverbetjent Geir Bendiksen ved Sortland lensmannskontor ser med bekymring på utviklingen.

– Man er jo bekymret når man ser ei økning i antall straffesaker. Samtidig kan det være at folk er mer bevisste og faktisk anmelder, og at det har vært mer skjult kriminalitet tidligere, sier Bendiksen.

Også han er enig med Horsberg i at de fleste overgrepene skjer mellom folk som har en relasjon til hverandre.

– Det er ikke alltid bruk av fysisk makt ved en overfallsvoldtekt, det kan også være psykisk makt eller trusler. Men hvis vi snakker om hendelser der en tilfeldig dame blir angrepet og voldtatt på åpen gate, snakker vi om en type voldtektssaker vi ikke har hatt i år, sier han.

Mest fra unge

Ifølge Bendiksen kommer de fleste voldtektsanmeldelsene fra ungdommer mellom 16 og 30 år. Som regel er det alkohol og rus inne i bildet, men ikke bestandig.

– Ofte er fornærmede veldig, veldig ruset, sier Bendiksen, men presiserer at han ikke kritiserer jentene som blir offer for overgrep.

Han er overbevist om at det er mørketall innen temaet seksuelle krenkelser og seksuell omgang. Han anbefaler alle om å være aktpågivende og varsom - ikke bare i trafikken, men også slik at man er i stand til å forsvare seg selv.

– Man ønsker ikke å bli krenket mot sin vilje på sin kropp, og da må man være i stand til å forsvare seg.

Flertallet henlegges

Av de totalt 389 sedelighetssakene i Vesterålen og Lødingen siden 1. januar 2008, er 220 henlagt, av forskjellige årsaker.

– Grunnen til at saker blir henlagt er enkel: Juristen har funnet ut at det ikke kan bevises at det har vært lovbrudd, og kriteriene for domfellelse er ikke til stede, sier Bendiksen.

Han sier at selv om saker blir henlagt, har politiet stor respekt for saken.

– Vi gjør det vi må: etterforsker, har et objektivt syn på saken, og sender videre til påtalemyndigheten. Dette er en prioritert sak i politiet.

Hvis man føler seg seksuelt krenket, vil man som regel ha krav på bistandsadvokat som man kan rådføre seg med. Eventuelt kan man prate med politiet, og ingen av delene koster penger.

– Ingen av stedene vil det bli stilt krav om at man må anmelde, men mørketall oppstår ofte på grunn av uvitenhet, sier Bendiksen.