Trakk våpen sjeldnere da de var bevæpnet

I perioden da politiet midlertidig hadde generell bevæpning var antallet ganger det ble trukket våpen lavere enn etter perioden med bevæpning.
Nyheter

Politiet trakk våpens sjeldnere da det var generell bevæpning i 2015 enn i årene etterpå, viser tall fra Politidirektoratet. 

Tallene viser at politiet truet med eller avfyrte våpen 58 ganger i 2015, da det altså midlertidig var innført generell bevæpning. I 2016, da den midlertidige bevæpningen ble avsluttet 3. februar, var tallet 83 og fra januar til slutten av oktober i år er tallet oppe i 93.

Vil ha bevæpning i Vesterålen

Politisjef for Vesterålen og Lofoten, Per Erik Hagen, uttalte til Vol.no i forrige uke at han var for bevæpning av politiet i hele landet. Han poengterte at han ikke hadde merket noen større skepsis blant folk i perioden hvor politiet hadde generell bevæpning.

Høyres justispolitiske talsperson Peter Frølich mener statistikken burde legge død argumentet om at generell bevæpning automatisk fører til unødvendig skytevåpenbruk.

– Jeg har aldri vært enige med dem som sier at om bare politiet får tilgang til våpen, blir det cowboy-tilstander, sier han til NRK.

Tok ikke av

Seksjonssjef Jørn Schjeldrup i Politidirektoratet påpeker at det statistikk over et lengre tidsrom viser at det er variasjoner fra år til år. Den store økningen hittil i år kan derfor være uttrykk for naturlige variasjoner, mener han.

Leder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund advarer også mot å sammenligne statistikk for noen få år, men mener likevel at tallene viser at man ikke «tok helt av» i perioden med generell bevæpning.