I økonomiplanen for Bø kommune legger rådmannen fram forslag til hvordan kommuneøkonomien skal se ut framover. Økonomien i Bø er presset og en måte kommunen kan øke sine inntekter på er å øke skatten på eiendommer.

I dag ligger satsen på eiendomsskatten på 4 promille. Det vil si at hvis du har en bolig med likningsverdi på 1 million kroner, så betaler du 4 000 i eiendomsskatt i året. Nå vil rådmannen, som setter opp forslag til hvordan kommuneøkonomien skal styres i økonomiplanen, øke eiendomsskatten til 5 promille i 2019 og et nytt hopp til 6 promille i 2021.

Sture vil ikke ha eiendomsskatt

Det er imidlertid ikke sikkert at rådmannen får med seg politikerne på å øke eiendomsskatten. Ordfører Sture Pedersen er ikke særlig interessert.

– Personlig er jeg mot å øke eiendomsskatten. Tvert i mot så vil jeg senke den, sier Pedersen.

Formannskapet skal behandle saken førstkommende torsdag og Pedersen ser ikke bort fra at forslaget kan møte sterk politisk motstand. Politikerne i Bø har allerede dempet presset på eiendomsbeskatningen i Bø, som i utgangspunktet var ment å øke med 1 promille i året siden den ble innført på 4 promille for to år siden, men som på grunn av politisk motstand ikke har blitt økt så langt.

Øker inntektene med 3,6 millioner

I dag har kommunen inntekter fra eiendomsskatten på 7 280 000 kroner. Hvis eiendomsskattsatsen økes fra 4 til 5 promille av boligens verdi i 2019 er det beregnet at kommunen vil innkassere 9 100 000 kroner. Hvis kommunen igjen øker satsen i 2021, fra 5 til 6 promille, vil kommunen ha 10 920 000 kroner i inntekter. Kommunen vil altså få inn 3, 6 millioner mer i eiendomsskatt i 2021 enn i 2017.