Mannen ble i tingretten dømt for å ha mishandlet barna sine psykisk og fysisk gjennom flere måneder, der han blant annet skal ha kjeftet på barna sine, krenket dem, ignorert dem, gitt dem et strengt regime med arbeidsoppgaver og fratatt dem fundamentale rettigheter.

Mannen ble i Vesterålen tingrett dømt til ett års fengsel, med ett døgns fradrag for opphold i varetekt. Han ble også dømt til å betale oppreisning til barna.

Lagmannsretten delte seg i et flertall og et mindretall når det gjelder spørsmålet om mannen har utøvd fysisk vold mot to av barna, ved å dra dem i ørene. Kun den ene meddommeren mente at dette var bevist utover rimelig tvil, og retten kan dermed ikke konkludere med at det har skjedd.

– Streng, rigid og kritikkverdig

Et mindretall er også kommet til at siktedes handling ikke rammes av straffelovens § 219 som omhandler vold mot samboer eller ektefelles familiemedlem. Mindretallet påpeker imidlertid at siktedes har en svært streng, rigid og kritikkverdig form for barneoppdragelse.

– Selv om de krenkelsene barna var utsatt for samlet sett var kritikkverdige, og innebar en omsorgssvikt, kan dette ikke karakteriseres som mishandling i straffelovens forstand, heter det i domspapirene fra lagmannsretten.

Dømmes for psykisk vold

Psykisk vold rammes også av samme paragraf i straffeloven, og flertallet er kommet til at siktedes handlinger rammes av denne paragrafen. Et bestemmende mindretall mener derimot at han ikke kan kjennes skyldig i brudd på straffelovens § 219, men at hans handlinger kan straffes etter straffelovens § 263 og § 271.

– Selv om de enkelte handlingene isolert sett ikke nødvendigvis rammes av bestemmelsen, dannet disse et mønster som gjorde at barna levde under et regime preget av kontinuerlig utrygghet og frykt for nye sinneutbrudd og krenkelser, heter det i dommen.

Mannen må sone 36 dager i fengsel, men én dag fratrekk for varetekt. Han må i tillegg betale oppreisning på 60 000 kroner til hver av barna i saken.