Det viser en ny rapport overnattingsplattformen publiserer fredag.

17.700 norske verter leide ut til 671.000 reisende gjester til Norge i løpet av det siste året. Antallet Airbnb-gjester har økt med 56 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Den gjennomsnittlige norske verten tjente 19.800 kroner på å leie ut i 25 døgn.

Flest nordmenn

Airbnb er en digital markedsplass der reisende kan bestille overnattingssteder, ofte hos personer som leier ut hele eller deler av sitt eget hjem.

84 prosent av gjestene i Airbnbs undersøkelse svarte at de ønsket å oppleve det lokale norske livet, og 8 av 10 svarte at de ønsket å returnere til Norge igjen.

En firedel av Airbnbs gjester i Norge var andre nordmenn, noe som gjør nordmenn til den største gjestegruppen. De er etterfulgt av gjester fra Nord-Amerika, Storbritannia og Asia.

Til sammen 564.000 nordmenn brukte Airbnb til å reise både innenlands og utenlands.

Går ned

Hotellnæringen hadde ved utgangen av september bokført 77.213 overnattinger, som var 1.366 overnattinger færre enn på samme tid i fjor. Det er en nedgang på 1,7 prosent.

Kjetil Paulsen, marked og produktansvarlig i Vesterålen Reiseliv, sier til VOL at han ikke tror at det er en direkte sammenheng mellom veksten i Airbnb-tilbud og tilbakegangen i antallet hotellovernattinger i Vesterålen. Han understreker at det er vanskelig å få regional statistikk fra selskapet, men sier at noen medlemmer av Vesterålen Reiseliv også driver med Airbnb-utleie. Tall fra disse indikerer at det sommersalget på hoteller ikke ble påvirket av private utleie.

Statistikken viser at Vesterålen samlet har en vekst på 15 prosent. Turistene strømmer til hytter, rorbuer og «fricamper», enten i telt eller bobiler.

– Vi ser at Airbnb vokser. For fem år siden var det kanskje 8-10 som hadde utleietilbud i Vesterålen. Nå er det rundt 100, sier Paulsen.

Han mener at private utleiere tar en del av været, men tilbakegangen i hotellovernattingene tilskriver han for det meste det dårlige sommerværet.

– Norske kunder forkortet ferien i Vesterålen på grunn av dårlig vær, sier Paulsen.

Han ønsker bedre rapportering fra Airbnb.