Astrid Enoksen Stenvold leder bankens avdeling for personmarked. Hun innledet seansen. Banken fikk fortelle litt om seg selv, før man gikk løs på økonomien i verden, Norge og Nord-Norge. Her kan du lese rapporten for Nord-Norge i sin helhet. De lokale vurderingene står imidlertid lokalbanksjefen for. Globalisering, urbanisering og digitalisering er tema for årets rapport. Etter som årene er gått har antallet lokale ansikter i bankene blitt stadig færre. Bankene er blitt færre. – Vi skal fortsette å være her, så lenge folk velger å bruke banken, understreket Astrid Enoksen Stenvold. I 2017 vil banken bidra med over tre millioner kroner til lag og foreninger i Vesterålen. 53 prosent av eierskapet til banken er offentlig, understreket Enoksen Stenvold, før hun overlot ordet til regionbanksjefen.

Storbritannia overrasker

– Vi begynner med USA og Eurosonen, der det for tiden er økt vekst, til tross for politisk uro. Storbritannia overrasker med høyere vekst enn det man har antatt, med Brexit i mente, sa Nikolaisen.

– India er det G20-landet som vokser raskest økonomisk. Det handler om økende privat konsum, høyere lønninger og en skattereform for å redusere svart økonomi. Staten vil bli mye sterkere, og har passert England i økonomi. Det blir interessant å følge India fremover, fremholdt Nikolaisen.

Arbeidsledigheten både i USA og i Europa er historisk lavt. I England er den lavere enn den har vært på 43 år. I Sør-Europa er det imidlertid fortsatt høy ledighet. Nikolaisen kom inn på hvordan politikken gir seg utslag på verdensøkonomien. Den er stabil, på tross av krumspring fra både Nord-Korea og USA.

Fine utsikter i nord

Når det gjelder norsk økonomi viser det seg at konsumet er på vei opp. Veksten i BNP er tilsvarende EU. Økte lønninger setter fart på konsumet. Fastlandseksporten tar seg opp. Offentlig konsum vil trolig holde seg ganske høyt fremover. Nikolaisen ba tilhørerene om å spesielt følge med på boligprisene, som han mener vil falle mot 2019. Han kom også inn på boliginvesteringer fremover. Hvordan vil de la seg påvirke av boligprisene? Og hva med oljeinvesteringene? Lar de vente på seg igjen?

– Fortsatt vil økonomien i Nord-Norge vokse kraftigere enn i landet forøvrig. Men vi sliter med tilgang til arbeidskraft. Vi har problematisk lav arbeidsledighet. Tilgang på rød og hvit fisk er begrenset. Vi har liten tilgang på ledige flyseter til distriktet. Det hemmer reiselivet, påpekte Nikolaisen.

Boligbygging

Han pekte videre på at nordnorske konsumenter ikke er like villige til resten av landet til å øke konsumet. Eirik Nikolaisen kom inn på boligmarkedet i Nord-Norge. Boligprisene i Nord-Norge er til dels betydelig under snittprisen per kvadratmeter enn i Norge forøvrig. Det har både sine bak- og fordeler. I Vesterålen har det vært en jevn og fin prisstigning det siste året. Det er eneboligene som dominerer.

Når det gjelder investeringer i Nord-Norge tror ikke Nikolaisen det blir mer vekst enn rundt to prosent. Det er boligbygging som er en driver, men farten er ikke like stor til neste år. Boliginvesteringene blir trolig lavere i fremtiden.

I Vesterålen har banken gjort en enkel kartlegging av 11 entreprenører innen bygg, el og VVS lokalt. 10 av 11 har økt sin omsetning mellom 24 og 179 prosent. Omsetningen har økt fra 2014-2016 på 57,6 prosent. Samlet er økningen i omsetning fra 520 til 820 millioner kroner hos de omtalte aktørene. Resultatet har økt fra 36 til 60 millioner kroner. De fleste rapporterer også at 2017 er sterkere enn 2016. Mange er positive til 2018.

– Jeg tror på bakgrunn av dette en fin utvikling både i 2018 og 2019, smiler Nikolaisen.

Sjømat

Veksten i eksport av sjømat var på hele 22,5 prosent i 2016. I år synker den til rundt 6 prosent. Som kjent sliter næringene med å øke volumet. Det gjelder særlig innen oppdrett. Det skjer ingen vekst av betydning i oppdrett. Havfarm-prosjektet til Nordlaks vekker betydelig interesse, og så i banknæringen. – Det pågår mye innovasjon som kan gi ny vekst. Det er lokale prosjekter, og det er rett og slett nydelig, sa Eirik Nikolaisen.

På hvitfisksiden var det nullvekst i mottaket av fisk til nordnorske havner i 2016. Torskekvotene er på vei ned. Mer verdiskapning på hvitfisksiden krever mer bearbeiding. Heldigvis skjer det mye spennende nå. Robotteknologi for å lage både filet- og andre produkter utvikles lokalt. Primex på Myre åpner trolig i mars neste år, og produserer filet til verdensmarkedet. Vesteraalens på Sortland har en fabrikk dobbelt så stor som Blåbyhallen. Der lages det fileter og farseprodukter. Her utvikles det marine oljer. Lerøy på Melbu bedriver betydelig utvikling, og er en kraftfull organisasjon. Får de lønnsomhet er det svært spennende for regionen, påpekte Nikolaisen.

Reiseliv

– Antallet overnattinger har økt med over ti prosent per år de siste årene, og det er betydelig mer enn i resten av landet. Det forventes en årlig økning på rundt fem prosent i årene som kommer. Problemet her i Vesterålen er at vi ikke får turistene lett nok inn til regionen. Årets ni første måneder viser en vekt i antallet overnattinger på 15,9 prosent. Antallet utlendinger som overnatter er på 32,4 prosent. Det er formidabelt, sier Nikolaisen.

– Vekstraten i Lofoten er i samme tidsrom på ti prosent. Det er mye høyere vekst i utenlandske turister i Vesterålen og Lofoten enn det er i Tromsø. Tyskerne er vårt desidert ivrigste besøkende, sa Nikolaisen. Hvor mye svir turistene av når de besøker oss? Kineserne er i snitt her i tre dager, og de bruker mye penger. I Lofoten er det rundt ti hotellprosjekt på gang. I Vesterålen det i høyden ett prosjekt på gang. Det er paradoksalt, sa Nikolaisen.

– Det er også rart at vi ikke klarer å trekke til oss flere turister. Ekspertisen ligger i Lofoten, det er bare å hente den, oppfordret Nikolaisen.

Trendene

Eirik Nikolaisen avrundet sitt foredrag med å snakke om trendene. – Nordmenn reiste i hopetall til USA for hundre år siden. Migrasjon har det alltid vært, og det vil det fortsatt være. Norge er avhengig av dette, påpekte han. Nord-Norge er helt avhengig av innvandring for videre vekst, gjentok Eirik Nikolaisen.

Banksjefen kom inn på veksten i Kina, hvor man nå opplever brems i økonomien. Andre land i sør tar over  som globale drivere. I dag er det like billig å produsere sol- og vindkraft som kull og gass. Volumet er imidlertid veldig lite, men globalt er det konkurransedyktige energikilder. Nikolaisen kom inn på internett. Digitale selskaper i et lite antall tar over markedet for internettjenester. Trenden bidrar til større skjevheter i samfunnet. Mye penger havner på få hender. Det er vanskelig å skattlegge denne virksomheten, påpeker Nikolaisen.

Regionbanksjefen kom inn på den innovasjonen som skjer ved rakettskytefeltet på Andøya, som i beste fall kan medføre investeringer i milliardklassen, med hundrevis av arbeidsplasser som svært velkommen bivirkning. Nikolaisen kom inn på næringslivet i Svolvær, og påpekte at man ikke bør undervurdere verdien av frisører og kafeer i byen.

– Det man også må ta inn over seg er at det skjer en voldsom  utvikling når det gjelder næring og utvikling digitalt. Her gjelder det å være våkne. Det er ikke de store fiskene som spiser de små, men de raske som spiser de trege, advarte han.

Arbeid

Manglende befolkningsutvikling er den største trusselen mot videre vekst i Nord-Norge. Landsdelen trenger 25.000 arbeidstakere de neste 13 år. 40 prosent av dagens arbeidstakere i nord er pensjonister i 2030. Bildet er ifølge Eirik Nikolaisen akkurat likt for Vesterålen. Også her må det flytte inn flere folk. Trenden viser at det er klart færre søkere i snitt per utlyst stilling i 2016 sammenliknet med 2008. Det er urovekkende. Innen helsesektoren er det skremmende få søkere på utlyste stillinger. – Vesterålen er en arbeidsmarkedsregion. Det regionen samlet klarer å levere er det som vil trekke innflyttere. Det kan man like eller ikke, men slik er det, konluderte Eirik Nikolaisen. Han viste tydelig irritasjon over lokale småkrangler om lokalisering, som kan true den større utviklingen. Alle i Vesterålen og Lofoten bør eksempelvis støtte fullt opp om Hadselfjordtunnelen, mener han.

Banksjefen anbefaler utdanning, innflytting, mobilitet og vekst som medisin for bedre tider i regionen fremover. Det bør ifølge Nikolaisen være attraktivt å studere i Nord-Norge. Man bør stimulere til innflytting sørfra. Infrastrukturen må bedres. Hadselfjordtunnelen er et viktig mål. Det vil gi økt pendling. Til sist bør det stimuleres til vekst og innovasjon i næringslivet.

Nikolaisen avsluttet likevel optimistisk. Sjømatnæringen og reiselivet er blant de store vekstnæringene i landet. Og det er lokalt eid. Det gjør Vesterålen til indrefileten av Nord-Norge, sa han. Vi må bygge det omdømme vi fortjener, sa Eirik Nikolaisen.