Måtte avlive elg som hadde surra seg fast

Lørdag måtte Statens Naturoppsyn og viltforvalter Jostein Holmeng rykke ut for å avlive en elg som hadde surra fast beinet og geviret i noe.

Nyheter

Karsten Lundgård filmet elgen, som hadde surra noe rundt gevir og bakre fot (se video øverst i saken). Elgen ble avlivet lørdag.

– Det var i går, på dagen. Den hadde et tau i geviret, og rundt en bakfot. Den har nok surra seg fast i et eller annet, en felle eller lignende. Det var i hvert fall noe med sterkt tau, sier viltforvalter Jostein Holmeng.

Atle Mathiessen, som var den som meldte fra til viltnemda, anslo at det kunne være snakk om en hengekøye eller lignende.

I smerter

Som dere kan se på videoen øverst i saken, sleit elgen med å gå. Det var ikke noe alternativ til å avlive den, ifølge Holmeng.

– Hadde den bare hatt noe på hornet, kunne det gått bra. Men når den har surra det rundt foten, og ikke klarer å gå ordentlig, må den avlives. Den gikk på et vis, men fikk ikke til å bruke den ene bakfoten. Det er trasig, men ikke så mye annet å gjøre, sier han.

Elgen som måtte avlives.  Foto: Jostein Holmeng

Elgen ble først observert fredag kveld, men da var det for mørkt til at viltnemda klarte å spore den opp.

Mye elg

De siste dagene har det vært mange som har støtt på elg. Det er så mye snø at den trekker ned fra skogen.

– Det er bra med snø, så de har trekt ned mot veiene. Vi så masse elg i går da vi fór ut, mye spor ved veiene og mye elg. Det er tida for det, sier Holmeng. En av dagene denne uka meldte politiet i Nordland om elleve elgpåkjørsler på én dag. Søndag melder de at det har vært 8 viltpåkjørsler i Nordland siden kl. 15. Det har også vært påkjørsler i Vesterålen, sier Holmeng.

Elg som ble avliva lørdag.  Foto: Karsten Lundgård

– Jo, det har vært påkjørsler her også. Det var for eksempel en på lørdag. Den aktuelle elgen ble friskmeldt, det gikk bra. Det har vært en god del i det siste. Spesielt mange i Øksnes, men det har også vært elgpåkjørsler for eksempel rundt Andfjorden, sier han.

Ifølge Karsten Lundgård, som har tatt bildet øverst i saken og videoen, har det vært arbeid langs veiene i området (Blokken), og det er hogd ned bjørketrær som er lagt langs veien. Det øker sjansen for at elgen trekker dit, mener han.