Rapporten fra Statistisk sentralbyrå er basert på målinger av tolv ulike indikatorer for kjønnslikestilling i arbeidsmarkedet. Det er ikke overraskende at det er Oslo og Akershus som scorer høyest.

– I byene er det mange flere som jobber i yrker og næringer hvor det er stor grad av kjønnsbalanse, hvor inntekten er likere, det er flere kvinnelige ledere og færre kvinner som jobber deltid, sier seniorrådgiver Kristin Egge-Hoveid i SSB til Dagsavisen.

I Oslo er 40 prosent av alle ledere kvinner, noe som er den største andelen i landet. Akershus kommer på en andreplass med 38 prosent. Oslo er fylket der både offentlig og privat sektor i minst grad er dominert av ett kjønn.

I tillegg til Oslo og Akershus, scorer Troms og Finnmark også høyt på mange av indikatorene. Finnmark har for eksempel de laveste lønnsforskjellene mellom kvinner og menn. Grunnen er at inntektsnivået for kvinner i fylket er relativt høyt sammenlignet med andre fylker. Menn fra Finnmark har derimot lavest inntekt i hele landet, noe som dermed resulterer i likere inntekt.

På Vestlandet er kjønnsforskjellen særlig stor i offentlig sektor. I Rogaland, Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane er nærmere 75 prosent av de sysselsatte i offentlig sektor kvinner.

– På Vestlandet, og i størst grad Rogaland, ser vi en mannsdominert oljeindustri hvor folk tjener mye penger, mens offentlig sektor er mer dominert av kvinner, sier Egge-Hoveid.