Høyre har liten tro på omgjøring av Andøya-beslutning

Prisen for å legge ned Andøya flystasjon må være mye høyere enn det man har lagt til grunn for at beslutningen skal endres, mener Høyres Hårek Elvenes.

Høyres forsvarspolitiske talsperson Hårek Elvenes.  Foto: Terje Pedersen/NTB

Nyheter

Tirsdag er det høring på Stortinget om to representantforslag, som krever en ny gjennomgang av kostnadene og konsekvensene av å samle de maritime overvåkingsflyene og kampflyene på Evenes.

– Krever betydelig kostnadsavvik

– Merkostnaden med en delt løsning er beregnet til 6,5 milliarder over 20 år. Så det må være betydelig kostnadsavvik for å gjøre om på det, sier Høyres forsvarspolitiske talsperson Hårek Elvenes, opprinnelig fra Sortland, til NTB.

Elvenes er saksordfører for de to representantforslagene. Bak et av dem står også Venstre, som nå er på vei inn i regjering. Derfor er det ingen overraskelse at kravet om en «oppdatert gjennomgang» også er skrevet inn i den ferske regjeringsplattformen, mener Elvenes.

Ekstern kvalitetssikring

Han viser til at Forsvarsdepartementet allerede har satt i gang en ekstern kvalitetssikring av beslutningen. Det er denne som skal danne grunnlaget for gjennomgangen.

– Det ligger ikke noe drama i at dette er tatt inn i regjeringserklæringen. Formuleringen kan ikke leses som en åpning for omkamp om Andøya, mener Elvenes.

– Hvis det kommer fram ting gjennom den eksterne kvalitetssikringen som pågår og høringen, må man ta til hensyn til det. Men hittil har det ikke kommet noe nytt, sier han.

Elvenes mener beslutningen er militærfaglig godt begrunnet og påpeker at det er behovet for luftvern av flybasen som driver kostnadene opp.

(©NTB)