Begrepet «supermåne» brukes om de tilfellene der månen viser full fase samtidig som den befinner seg nærmest jorda. Når supermåne og total måneformørkelse forekommer samtidig, kalles fenomenet litt uhøytidelig for supermåneformørkelse.

Les også: Supermåneformørkelse inntreffer 31. januar

– Den totale fasen starter klokka 13.51 og slutter klokka 15.08. Etter klokka 15.08 dukker mer og mer av måneoverflaten fram idet månen glir ut av jordas helskygge. Denne delvise fasen, som absolutt er verdt å få med seg, avsluttes klokka 16.12, heter det på Himmelkalenderen, et astronominettsted.

Sjeldent fenomen

Forrige gang en supermåneformørkelse fant sted i Norge var 28. september 2015. Siden 1900 har det inntruffet fem supermåneformørkelser: I 1928, 1946, 1964, 1982 og 2015, skriver NRK.

Jo lenger nord du befinner deg, desto mer av forløpet kan du få med deg. Det er nemlig i Nord-Norge man best kan se denne måneformørkelsen. Månen vil stå lavt på himmelen, mot nordøst.

Tar du noen bra bilder av måneformørkelsen? Send de gjerne inn til vårt bildegalleri! Enten på Facebook/messenger, mail til red@vol.no eller på MMS: VOL tips til 2399.

Kan sees med det blotte øye

Som Himmelkalenderen beskriver: Måneformørkelser observeres enkelt med det blotte øye, men ta gjerne i bruk en prismekikkert om du har.

– Denne gangen er det nordlendingene som er de heldige. I Europa er Nord-Norge det beste området for å se måneformørkelsen, sier astrofysiker, Knut Jørgen Røed Ødegaard til NRK.