Påmeldingsfrist er 15. april, og fisket begynner 1. mai. Det skriver Fiskeridirektoratet på nett.

Ordningen gjelder torsk landet på bestemte vilkår, ved mottak i Gamvik og Lebesby kommuner.

Nærings- og fiskeridepartementet har etter en høringsrunde høsten 2017 besluttet å innføre en midlertidig distriktskvoteordning i 2018 og 2019. Det er satt av 3 000 tonn torsk per år til ordningen.

Krav til fartøy og påmelding

Fartøy i både åpen og lukket gruppe i kystfartøygruppens fiske etter torsk, hyse og sei nord for 62°N kan delta i ordningen. Det stilles ingen øvrige krav til fartøyene.

For å bli tildelt distriktskvote må fartøyene melde seg på til Fiskeridirektoratet ved å sende inn utfylt påmeldingsskjema. Fiskeridirektoratet har et elektronisk skjema, men man kan også laste skjema ned i papirformat eller sende epost til fiskeridirektoratet i Bergen.

Påmelding må være Fiskeridirektoratet i hende innen 15. april. Fartøy som melder seg på etter fristen vil ikke få delta i ordningen i år.

Distriktskvote på fartøynivå

Etter at påmeldingsfristen er utløpt, vil fartøyene som skal delta få tildelt en maksimalkvote. Det er derfor ikke mulig per i dag å si noe om hvor stor maksimalkvoten blir per fartøy før Fiskeridirektoratet vet hvor mange fartøy som ønsker å delta.

Fisket på distriktskvoteordningen begynner 1. mai, og Fiskeridirektoratet vil følge utviklingen i fisket og vurdere refordelinger underveis for å legge til rette for at avsatt kvantum tas før årsskiftet.

Fartøy som ikke har landet fangst på ordningen innen 1. oktober mister retten til å delta i ordningen ut kvoteåret.

Krav til landingen

For at fangst skal kunne føres på distriktskvoteordningen, må fangsten landes i Gamvik kommune eller Lebesby kommune, hos mottak som er godkjent etter en eller flere av følgende av Mattilsynets produksjonskoder:

  • PP – foredling fiskevarer

  • PP-ST – foredling tørrfisk

  • PP-SA – foredling saltfisk

  • PP-KL – foredling klippfisk

  • FFPP-P – bearbeiding ferske fiskevarer

Kvotetype «distriktskvote» må angis på landings- og sluttseddel.

Ikke omfattet av bonusordninger

Fangst landet på distriktskvote utgjør ikke grunnlag for bonusordninger av torsk.

Distriktskvoteordningen er regulert i paragraf 31 i forskrift om fiske av torsk, hyse og sei nord for 62 bredegrad nord i 2018.