Middag som lager seg selv: Ovnsbakt kyllingpanne fra Provence

Om du er på jakt etter et festmåltid som krever minimal arbeidsinnsats så er denne kyllingretten fra Provence en innertier.

MIDDELHAVSDELIKATESSE: En smaksrik kyllingpanne som man serverer den i Provence i Frankrike. Retten er saft, mettende og god – og får smak av syrlige sitroner, søte tomater, hvitløk, eddik og kyllingkraft. Estragon gir også en markant smak til retten. Alle foto: Christer Pedersen 

Nyheter

OK, du trenger å forberede deg litt, men hovedsakelig så vil denne retten skjøtte seg selv mens du kan gjøre helt andre ting.

Kyllingpannen tilberedes i ovnen, og bortsett fra en «snuoperasjon» halvveis inn i steiketiden så vil festretten ikke kreve mer enn ventetid.

LAGVIS: I bunnen av panna legges poteter, mangold og løk – på toppen legges kylling, tomater og fersk estragon. Over det hele heller man marinaden som kyllingen har fått hvile i. 

Søte tomater, syrlig sitron og eplesidereddik, aromatisk kyllingkraft, frisk hvitløk og estragon gir en varm smak av Middelhavet.

Vi serverer vår kylling sammen med den provençalske «majonesen» rouille.

Poulet provençal au four

1 hel kylling

300 g faste poteter

200 g mangold eller spinat

4–5 sjalottløker

2 hvitløksfedd

15 kirsebærtomater

1,5 dl kyllingkraft

1,5 dl sitronsaft

1,5 dl eplesidereddik

Salt, pepper, estragon


Del kyllingen i åtte deler – hver brystbit i to, og lårene kuttes i leddet.

PARTERING: Kyllingen deles i åtte biter – fire brystbiter og fire lårbiter. Disse legges i en marinade i noen timer for å trekke til seg mest mulig smak. 

Bland sammen hvitløk, salt, pepper, eddik, sitron og kraft. Hell dette over kyllingen og la stå i minst to timer.

Skrell potetene (du kan droppe det om du vil) og del dem i munsbiter. Strimle mangold/spinat og skjær sjalottløk i båter.

Bland alt sammen og legg i en panne eller ildfast form. Strø over litt salt og pepper.

Legg kyllingen med beinsiden opp på toppen sammen med cherrytomatene og fersk eller tørket estragon.

Hell over marinaden og sett panna inn i en forvarmet ovn på 200 grader.

Sett timeren på 45 minutter. Når klokka ringer tar du ut panna og snur kyllingbitene slik at skinnsiden kommer opp. Sett inn panna på nytt og stek videre i ytterligere 45 minutter – eller til potetene er myke.

Syrlig: Marinaden lages av like deler sitronsaft, kyllingkraft og eplesidereddik. 

Rouille

2 fedd hvitløk

1 eggeplomme

2 – 3 dl olivenolje

1 dl kyllingkraft

1 dl tørr loff

2 ss finhakket persille

1/2 ts. paprikapulver

(ev. safran)


Blant brød og buljong og rør rundt med en gaffel til du får en løs mos. Rør inn knust hvitløk og eggeplomme. Visp deretter inn olivenolje dråpevis slik at du til slutt får en sorts majones. Når du har ønsket tjukkelse på sausen krydrer du med persille og paprika.

Bon appétit!