Kommunestyret i Sortland krever at regjeringa setter Kystvakta istand til å leie inn nødvendighelikopterberedskap inntil det kommer på plass egne operative helikoptre som kan benyttes av dehelikopterbærende kystvaktfartøyene. Det kommer fram i innstillinga til kommunestyret.

– Uten helikopterberedskap klarer ikke Kystvakta å ivareta den nødvendige kystkontrollen. Søk-og redningsberedskapen kan heller ikke ivaretas på en forsvarlig måte. Det vil være helt uansvarlig om regjeringa lar denne situasjonen få lov til å fortsette uten at det raskt tas politiske grep, heter det videre i innstillinga.

Det ble i 2001 vedtatt å anskaffe 14 helikoptre av NH 90-typen. Åtte av disse skulle erstatte Kystvaktasgamle helikoptre. Helikoptrene skulle leveres fra 2005-2008. Men dette har ikke skjedd.

Fra 2015 har Kystvakta vært uten egne helikoptre. Kystvakta har fått levert et NH90-helikopter, men dette er så langt ennå ikke blitt operativt. Og Forsvaret har nylig konkludert med at for å dekke helikopterbehovet til fregattene, vil det ikke være rom for å bruke noen av de bestilte NH-9- helikoptrene til Kystvakta.

Kommunestyret ber forsvarsminister Frank Bakke Jensen sørge for at helikopterberedskapen til Kystvakta kommer på plass uten unødig opphold.

Innstillingen ble enstemmig vedtatt i kommunestyret uten debatt.