I slutten av januar ble det lekket en rapport der det ble konkludert med at de nye NH90-helikoptrene kun bør brukes til Marinens fregatter, ikke hos Kystvakten.

Mange reaksjoner

I konklusjonen kommer det fram at Kystvakta heller bør bruke droner og sivile helikoptre. Kystvakta har ikke selv vært involvert i arbeidet med rapporten, og kjente ikke til den da lekkasjene kom i januar.

Mange har reagert på det som kom fram i rapporten. Blant annet har Aps Eirik Sivertsen tidligere krevd umiddelbar handling, og SVs Marius Jøsevold har ment at kontrakten må annulleres.

Sortland kommunestyret har også kommet med krav om helikopterberedskap.

Både Aps Eirik Sivertsen og Sps Willfred Nordlund har stilt spørsmål til forsvarsministeren om hvilke tiltak han vil komme med for å gi Kystvakta nødvendig kapasitet.

Eirik Sivertsen, stortingsrepresentant for Nordland Arbeiderparti. Foto: Gaute Bergsli

Må vurdere innleie

Mandag kom svaret fra forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H): «Vi skal finne løsninger som gjør at Forsvaret kan levere på det nivået som er forutsatt i langtidsplanen for Forsvaret. Langtidsplanen legger opp til at NH90-helikoptrene skal være operativ på Kystvakten i 2022 med en gradvis oppbygging i perioden. Når NH90-helikoptrene går over i en fase med normal drift, kan vi konkludere med hvor mange flytimer det er hensiktsmessig å få ut av de 14 helikoptrene vi skal ha,» skriver ministeren.

Han menerat man på kort sikt må sikre at NH90-helikoptrene får en «forbedret teknisk tilgjengelighet for operativ bruk i Forsvaret». Han skriver at det kan bety økt bruk av eksterne leverandører for vedlikehold, «i tillegg til tiltak internt i Forsvaret og Forsvarsmateriell for sikre bedre utnyttelse av den kapasiteten som Forsvaret har tilgjengelig.» Disse tiltakene vil vurderes og komme på plass alt i første halvdel av 2018, lover ministeren.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. Foto: Arkivfoto

Ministeren varsler at det også kan bli aktuelt å leie helikoptre:

«I tillegg må vi vurdere forsvarssjefens anbefaling om sivil innleie av helikopter til Kystvakten dersom det ikke er mulig å oppfylle ambisjonsnivået i gjeldende langtidsplan med de NH90-helikoptrene som Norge skal motta.»

Til sist i sitt svar skriver han at det må ligge solide fakta til grunn for løsningene for helikopterkapasiteten, og at det må gjøres nye analyser for å innhente et godt nok beslutningsgrunnlag.