Mannen var opprinnelig tiltalt for ved en hel rekke tilfeller å ulovlig ha innført eller oppbevart narkotika.

Det gjald blant annet en forsendelse MDMA sendt via post fra Nederland, og flere forsendelser med ecstasy fra samme land. Disse postforsendelsene ble stoppet av Tollvesenet i Oslo og Akershus, mens en forsendelse med Rivotril og Xanax, som begge er på narkotikalisten, ble stoppet og beslaglagt av Tollvesenet ved Narvik/Bjørnfjell tollsted.

Forsendelser fra utlandet

Også forsendelser med narkotika fra henholdsvis Spania, England og Frankrike ble stanset og beslaglagt av Tollvesenet.

Aktor valgte å frafalle disse tiltalepunktene på bakgrunn av bevisene i saken.

Den tiltalte mannen i 40-årene har erkjent seg skyldig i innførsel av frø av planter som inneholder narkotiske stoffer. I retten erkjente han seg delvis skyldig i å ha oppbevart tre sprøyter med til sammen om lag 2,4 ml heroin samt 0,2 gram amfetamin.

Mannen erkjente at både sprøytene og amfetaminen ble funnet hjemme hos tiltalte. Innledningsvis sa tiltalte at han erkjente straffskyld for oppbevaring av 0,2 gram amfetamin. Senere i forklaringen sa tiltalte at amfetaminen mest sannsynlig var hans. Tiltalte bekreftet at i alle fall 0,1 gram funnet i tiltaltes seng var hans. Videre forklarte tiltalte at heroinen ikke var hans, og at den tilhørte en kamerat som han tok med seg hjem som er heroinist.

Skremmende oppførsel

Tiltaleposten gjaldt også å ha oppført seg skremmende ovenfor en kvinne. Retten har valgt å feste lit til hennes forklaring, da hun opplevde mannens oppførsel som truende, da han ved ett tilfelle hadde en kniv i hånden.

Mannen er også blitt pågrepet på offentlig sted med kniv, uten å ha aktverdig grunn til å bære kniv. Også her uttaler retten at vitners utsagn er troverdige og detaljerte.

Når det gjelder innførsel av frø av planter som inneholder narkotiske stoffer, erkjente tiltalte straffeskyld, men forklarte at han ikke visste at det ikke var lov til å innføre Phalaris Aquatica frø.

Retten viser til at selv om tiltalte ikke var klar over at frøene inneholdt DNT, burde tiltalte satt seg inn i regelverket og undersøkt om frøene rammes av forbudet.

Delt i spørsmål om besøkforbud

Retten var delt i spørsmålet om tiltalte hadde krenket et pålagt besøksforbud på egen bopel. Rettens mindretall var av den oppfatning at tiltalte ikke kan straffes for overtredelse av besøksforbudet. Det vises til at tiltalte var så ruset at man ikke med sikkerhet kan si at han visste hvor han var og at han overtrådte forbudet.

Retten kom fram til at med bakgrunn i flertallets votum skal tiltalte dømmes for overtredelse av straffeloven 168.

I straffeutmålingen var det disse punktene som var med: for besittelse av narkotika, for å ved en anledning ha opptrådt skremmende eller plagsomt overfor fornærmede, for ulovlig innførsel av frø av planter som inneholder narkotiske stoffer, for besittelse av kniv på offentlig sted uten aktverdig formål, og for overtredelse av ilagt besøksforbud.

Gitt fradrag i straffen

Vesterålen Tingrett viser til at det gis fradrag i straffen for tiltaltes tilståelse for en del av tiltalepostene.

Overtredelsene er isolert sett å anse som bøteforhold, og samlet vil overtredelsene anses som skjerpende omstendigheter ved utmåling av straffen. Retten finner at straffen samlet skal settes til en ubetinget bøtestraff.

Retten er kommet til at straffen passende settes til en bot på 15 000 kroner, subsidiært fengsel i 20 dager med 6 dagers fradrag for utholdt varetekt.

Vesterålen tingrett har tatt hensyn til mannens økonomiske situasjon når de har sett på størrelsesordenen for saksomkostninger, og dømmer mannen til å betale saksomkostninger på 1000 kroner.