Samtidig som Nordland fylkeskommune har gitt tillatelse til en tilsvarende økning av den maksimale tillatte biomassen i Nordland, har Troms fylkeskommune nylig gitt tillatelse til å øke kapasiteten med 19 tonn ved de 14 oppdrettsmerdene i område 10. Dette er et område som også har fått «grønt lys» av fiskerimyndighetene. Årsaken er at faren for at lakselus skal drepe vill laks er mindre i dette området sammenlignet med andre soner langs kysten.

To til seks prosent

Også for denne økningen i maksimalt tillatte biomasse er det i første omgang snakk om to prosent, som kan bli til sammen seks prosent i løpet av en toårsperiode.

For økningen på 266 tonn i område 10 i Troms har Nordlaks Oppdrett betalt nærmere 32 millioner kroner i vederlag.

– Økningen av den maksimale tillatte biomassen for de aktuelle tillatelsene medfører ingen endring av godkjent lokalitetsbiomasse på lokalitetene som er klarert for tillatelsene, heter det i godkjenningsbrevet fra Troms fylkeskommune til Nordlaks Oppdrett på Børøya i Hadsel.

Trafikklys

Et spesielt vilkår som følger av tillatelsene, er at vederlaget ikke vil bli tilbakebetalt eller refundert dersom det senere skulle vise seg at kapasiteten skulle bli redusert i framtida. Etter det VOL forstår betyr det at pengene potensielt kan bli stående uten effekt, dersom fiskerimyndighetene på et senere tidspunkt skulle beslutte å skifte fra grønt til rødt lys i den aktulle oppdrettssonen.

Det vil imidlertid være i oppdretternes interesse å holde nivået på lakselus på et fortsatt lavt nivå. Slik kan oppdretterne hindre at myndighetene i framtida skal kunne vurdere å endre trafikklyset til rødt, som i praksis vil bety en reduksjon i den maksimale tillatte biomassen.