Halvparten av «Årets redaktør»-kandidatene fra Vesterålen

Både Gard Lehne Borch Michalsen og Gard Steiro er nominert til prisen «Årets redaktør» av Redaktørforeningen i Oslo.

Gard Lehne Borch Michalsen (t. v.) er tidligere redaktør for VOL og Sortlandsavisa, nå redaktør for Medier 24. Gard Steiro (t. h.) er sjefredaktør for VG.  Foto: Bildet av Michalsen: Espen Mowinckel Pettersson, bildet av Steiro: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Nyheter

Totalt fire personer er nominert til «Årets redaktør»-prisen som deles ut av Oslo Redaktørforening. Kun medier med sete i Oslo er nominert - men det betyr ikke at redaktørene ikke kan ha sine røtter fra andre steder.

I år gjelder det både VGs Gard Steiro og Medier24s Gard Lehne Borch Michalsen - som tidligere var redaktør for Sortlandsavisa og VOL, før han dro sørover for å starte nettavis om mediebransjen.

Dette sier juryen om Michalsen: «Medier-24-redaktørens innsats har på få år vokst forbi nykommer-kategorien. Hans arbeidskapasitet og evne til hurtig å gå rett i kjernen av viktige mediepolitiske og demokratiske spørsmål, imponerer. Han viser dessuten personlig mot til å ytre seg kritisk også til såkalte alternative medier, i offentlig debatt.»

– Veldig overraskende

Selv uttrykker Michalsen ydmykhet over nominasjonen.

– Dette var rett og slett veldig overraskende. Og for å si det sånn: Vi våger oss i blant utpå i konkurranse om priser i Fagpressen eller andre kategorier i «vår klasse», men at Medier24 skulle bli foreslått av noen og nominert i dette selskap at jeg ikke sett for meg. Å bli nevnt blant redaktører fra Dagbladet, Dagens Næringsliv og VG får vi ta som en stor anerkjennelse på det arbeidet vi har gjort, sier han til VOL.

Michalsen understreker at han ikke har forhåpninger om å vinne. Han er fornøyd bare med å bli nominert.

Her tar jeg nominasjonen som en seier, bare å være med. Konkurransen her er utrolig tøff. Og jeg blir ikke overrasket om selve prisen går til en annen vesteråling, sier han.

– Annerkjennelse

Da sikter han naturligvis til Gard Steiro. 42-åringen er født og oppvokst i Bergen, men tilbrakte seks år på henoldvis ungdomskolen og videregående på Sortland og definerer seg i så måte som halvt vesteråling. I tillegg er kona hans fra Sortland.

– Det er hyggelig å bli nominert. Jeg ser på dette som en anerkjennelse av redaksjonens arbeid i 2017. Vi har satset på undersøkende journalistikk. Det har gitt resultater jeg er stolt av. Redaktører i store organisasjoner som VG, Dagbladet og NRK står i gjenskinnet fra alle dem vi leder. Når de gjør en god jobb, får vi sjefer heder og ros. Så denne nominasjonen deler jeg med flere i VG, skriver Steiro i en epost til VOL.

Årets avis

Om Steiros kandidatur, sier juryen følgende:

«VGs sjefredaktør og administrerende direktør har på alle måter lagt et sterkt år bak seg. Redaksjonen ble mestvinnende i SKUP og ble kåret til Årets avis av Medebedriftene. De økonomiske resultatene ble også svært sterke. Steiro blir nominert for sin evne til å motivere og legge til rette for god journalistikk i landets største avis.», heter det i juryens begrunnelse.

De to andre nominerte til denne prisen er Kjetil B. Alstadheim i Dagens Næringsliv og John Arne Markussen i Dagbladet.

I tillegg til selve redaktørprisen deler foreninga også ut pris til en redaktør for Årets nyskaper og Årets meningsbærer.