Det viser tall som VOL har samlet sammen.

Sortland best

Sortland gikk med 25,4 millioner kroner i overskudd.

– Økt skatteinngang, lavere pensjonskostnader, lavere renteutgifter og god økonomistyring, var kommunens egen forklaring.

Overskuddet er kjærkomment.

– Resultatet er gledelig, og gir et pusterom og dermed også et bedre grunnlag for å møte fremtidige utfordringer, enn det som var forutsetningene da 2018-budsjettet ble utarbeidet, uttalte rådmannen da resultatet ble kjent.

Hadsel ni millioner

Hadsel hadde et resultat som var ni millioner kroner bedre enn budsjett. Høyere skatteinntekt, lavere pensjonskostnader og bosettingen av flere flyktninger ga positive tall, men kommunen har fortsatt utfordringer. Merinntektene var nemlig på 14 millioner kroner. Merforbruket på avdelingene var på syv millioner kroner.

Derfor ble overskuddet betydelig redusert.

Solid i Andøy

Andøy hadde også et solid plussresultat i fjor. Formannskapet ble for ikke lenge siden orientert om et overskudd på syv millioner kroner.

Øksnes kommune melder om et null-resultat.

Overskudd

Bø kommune varsler et overskudd i størrelsesorden 500-700.000 kroner, ifølge rådmann Gundar Jakobsen.

Økonomisjef Trond Robertsen opplyser at Bø kommune hadde betydelig høyere inntekter i 2017 enn budsjettert, men kostnadene ble også betydelig høyere. På inntektssiden slår skatt og refusjon sykelønn positivt ut, men som følge høyere skatteinngang blir også kommunen «straffet» med lavere rammetilskudd fra staten. Det er også et overskudd i skole- og barnehageetaten på grunn av høyere integreringstilskudd og familiegjenforening enn budsjettert. Helse- og omsorgsetaten gikk med et underskudd i størrelsesorden to millioner kroner. Teknisk etat hadde et underskudd på 3,3 millioner kroner i fjor, mens kultur- og næringsetaten hadde et overskudd på 1,4 millioner kroner. Dette skyldes i stor grad vakante stillinger, opplyser Robertsen.

Han understreker at dette er foreløpige og ureviderte tall.

Bø kommune hadde overskudd i fjor.

Lødingen

Bare Lødingen melder om et underskudd av noe størrelse: Cirka 1,7 millioner kroner.

– Vi hadde et merforbruk på 6,5 millioner kroner, men hadde bedre skatteinngang og lavere pensjonskostnader enn budsjettert, sier rådmann Kjetil Skeie.

Lødingen finansierer underskuddet med å trekke på fond, men dette er ikke en bærekraftig løsning. Politikerne skal derfor gå kritisk igjennom hele driften for å finne innsparinger. Disse skal endelig vedtas i november.

– På grunn av at vi har fond å ta av, er «Robek» foreløpig ikke et tema for oss, sier Skeie. Han understreker likevel at kostnadene til Lødingen kommune må ned.

Lødingen må fram med sparekniven, konstaterer rådmann Kjetil Skeie. Foto: Sanna Drogset Børstad

Eiendomsskatt

Øksnes og Lødingen vedtok for øvrig begge å innføre eiendomsskatt i 2018. I begge kommuner legges det til rette for å kreve inn mer penger av innbyggerne.

I Hadsel er det også debatt om eiendomsskatt, men den handler om nivået. Ordfører Siv Dagny Aasvik har varslet en debatt i kommunestyret.

Pensjon

Flere av vesterålskommunene melder om overskudd som følge av at pensjonskostnadene ble lavere enn budsjettert. Kommunene har ganske store pensjonsforpliktelser som ikke er fullfinansiert. Når kommunene betaler inn mer pensjon enn de budsjetterer reduseres ofte fremtidige pensjonsforpliktelser.