1400 søkere til videregående skole i Vesterålen

Totalt ca. 1400 personer har søkt seg til videregående opplæring i Vesterålen. Rundt 1200 av dem har rett på plass.

Hovedbygningen til Sortland videregående skole.  Foto: Arkivfoto

Nyheter

Totalt har 9600 elever søkt seg til videregående opplæring i hele Nordland.  3367 elever har søkt første året, med oppstart til høsten.

I Vesterålen er tallet 1400, men bare rundt 1200 av disse har i utgangspunktet rett på plass. De resterende kan for eksempel ha blitt for gamle for skoleretten, de kan ha "dumpa" flere ganger og må ta år om igjen, de kan ønske å ta videregående på nytt, eller ha søkt på en annen linje for andre- eller tredjeåret enn den linja de tok førsteåret vil tilsi. Noen av personene uten rett på plass, vil likevel tas inn, der det er rom for det.

Antallet søkere til førsteåret i Vesterålen er 509 (med studierett, i tillegg kommer noen titalls uten rett).

Nedgang til studiespesialisering

I Nordland er det under ti prosent av søkerne som søker på studiespesialisering, som gir studiekompetansen som er nødvendig for å søke høyere utdanning. Dette gjelder for alle søkere og alle trinn.

– Nordland har tradisjon for høy andel ungdommer som søker yrkesfag. Det er bra. Men vi trenger også ungdommer som velger å bli ingeniører og arkitekter, eller som skal jobbe med romteknologi eller økonomi. Dette som eksempler på yrker som krever at vi også ønsker god søking til studiespesialisering, sier fylkesråd for utdanning, Hild-Marit Olsen (Ap), i en pressemelding.


– Bli lærer - søk lærerutdanning i Nordland

Dette er til alle dere som er studieklare til høsten. Kanskje går du siste året på videregående skole? Kanskje er du lærervikar? Kanskje studerer du et fag i påvente av at du skal bestemme deg om hva du skal bli eller kanskje vil du bare bli lærer? Vi vil på det sterkeste oppfordre deg til å søke lærerutdanning i Nordland

 

Hun er bekymra, spesielt for nedgangen i førsteårssøkere til studiespesialiserende linjer.

– Høsten 2015 startet 41 klasser studiespesialisering på VG1 i Nordland. Søkertallene indikerer at det blir startet 35 klasser høsten 2018. Nedgangen bekymrer meg, og det må vi følge med på, avslutter utdanningsråd Hild-Marit Olsen i meldinga.

Påvirker også Vesterålen

Også i Vesterålen har tallene gått noe ned. Sortlandsrektor Rune Lødemel deler fylkesrådens bekymring.

– Andelen som søker studiespesialisering i Vesterålen generelt, går ned. Det bekymrer oss også. Jeg mener at andelen som søker det er for lav, i forhold til behovet for folk som tar videre utdanning, sier han til VOL.


Tallene med oversikt over søkerne viser at det er betraktelig færre som begynner på studiespesialiserende (også inkludert alternative linjer, som idrett og musikk) førsteåret enn det er elever på disse linjene i andre- og tredjeåret.

På Sortland søker for eksempel 175 elever seg til studiespesialiserende linjer tredjeåret (inkludert påbygg, altså elever som har gått yrkesfag de andre årene), 145 andreåret, men bare 129 førsteåret. I Hadsel er det kun 24 elever som starter på studiespesialiserende linjer på vg.1 til neste år - 48 på vg.2 og 59 på vg.3.

Varierte søkertall

Totalt har 104 elever fra fylket søkt seg til Andøy videregående skole, 88 av dem har krav på plass.

584 elever med krav på plass har søkt seg til Sortland videregående (avdelingene i Sortland kommune), i tillegg har 95 elever uten krav på plass søkt.


Jubler over gode tall for naturbruk

For noen år sida var naturbruklinja ved Sortland videregående, lokalisert på Kleiva, i fare for å bli lagt ned. Nå har linja høyere søkertall enn noen gang.

 

Til Sortland vgs., avdeling Øksnes har 46 elever med rett søkt, 14 uten rett.

481 elever med rett har søkt seg til Hadsel videregående skole, 69 uten rett.