Betydelig snøskredfare i Vesterålen

Etter det siste døgnet med snøfall, er det betydelig snøskredfare i Vesterålen.

ILLUSTRASJONSFOTO: Topptur på Getryggen i Snasahøgarna i Sverige. Modellklarert til redaksjonell bruk. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix  Foto: Arkivfoto

Nyheter

Dette melder blant annet varsom.no i dag.

Her sies det at bygenedbør kan gi store lokale forskjeller og krevende forhold. I tillegg til ustabile nysnøflak finnes det stedvis vedvarende svake lag under nysnøen.

Videre opplyses det at mer nysnø enn ventet i kombinasjon med kraftig sørvestlig vind på formiddagen gjør at skredfaren økes til 3-betydelig. Det har kommet cirka 10 centimeter i Lofoten og cirka 15-30 centimeter i Vesterålen og bygevær utover dagen gjør det usikkert hvor mye som vil komme, men nye 10 centimeter kan ventes.

Det er alt observert flere løssnøskred. Det vil også raskt bygge seg opp ustabile fokksnøflak i leheng, hovedsakelig i nordlige og nord-østlige himmelretninger. Disse kan stedvis legge seg på glatt skare, eller svake lag av nedføyket nysnø eller kantkorn, og ventes derfor å være lett å løse ut.

Dermed bes folk ta forholdsregler og unngå fjellsider i himmelretninger og hellninger som er spesielt utsatt og hvor skredfaren er betydelig.