Amundsen er tilbake i komiteen, etter at han gikk av som justisminister. Dermed blir han med på komitebehandlingen av representantforslagene, der Ap og Sp i hver sine forslag har spurt etter en ny gjennomgang av kostnadene for nedleggelsen av Andøya flystasjon, og oppbyggingen av base for maritime overvåkningsfly og framskutt kampflybase på Evenes.

Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt, som også sitter i komiteen, har denne uka sendt skriftlig spørsmål til forsvarsministeren om alliert mottak.

– Det er ingen grunn til å tro noe annet enn at Stortingets vedtak fra 2016 står ved lag, hvis det ikke kommer fram noen ekstraordinære kostnader knyttet til flyttingen. Men det er selvsagt naturlig at komiteen avventer konseptvalgutredningen før vi behandler representantforslagene, sier Per Willy Amundsen.

Stortinget vedtok i langtidsplanen for forsvaret at hovedbasen for maritime overvåkingsfly skal flyttes fra Andøya flystasjon til Evenes.

Bakgrunnen for spørsmålet til Huitfeldt er at det ble stilt spørsmål til kapasiteten for alliert mottak på Evenes i komitehøringen i januar.

Forsvarsdepartementet har tidligere sagt at de nå oppdaterer hvordan ulike flyplasser inngår i den norske beredskapen og forsvarsplanene, i tråd med føringene i langtidsplanen. Forsvarets etterbruk av fasiliteter på Andøya er en del av dette helhetlige arbeidet om basekonsept og allierte forsterkninger som nå pågår. Forsvarsministeren har orientert Stortinget om at regjeringen kommer tilbake til dette.

Huitfeldt skriver at alliert mottak i krise og konflikt har betydning for Stortingets behandling av representantforslagene. Medier i Vesterålen har spekulert i at stortingsbehandlingen nå vil trekke ut, og lokalsamfunnene Evenes og Andøya må leve enda lengre i uvisshet for hva resultatet egentlig blir.

– Det er ikke noe kontroversielt i Huitfeldts spørsmål, og jeg regner med at forsvarsministeren har et svar på det. Det gjør bare at vi får mer fakta på bordet i saken, sier Amundsen.

Ifølge Amundsen er dette vanlig prosedyre når opposisjonspartier vil spørre ministrene om noe. Regjeringspartiene har direktelinje inn til statsrådene hvis de lurer på noe, og trenger derfor ikke stille skriftlige spørsmål.

– Jeg har stor forståelse for engasjementet i lokalsamfunnet. Langtidsplanen for forsvaret trekker opp norsk forsvarspolitikk i framtida, og det er ingen grunn til å tro at Stortingsvedtaket ikke ligger fast, med mindre det dukker opp noen ekstraordinære kostnader. Vi har jo flere prosjekter nært i tid innenfor andre områder enn forsvaret som viser kostnadsoverskridelser, så det er helt naturlig at vi avventer vår behandling til tallene foreligger, sier Amundsen.

En innstilling fra komiteen er ventet i slutten av april, før det trolig blir debatt 3. mai om saken.