Jeg får mange tilbakemeldinger fra dere lesere etter at jeg har laget en eller annen pastarett der jeg har brukt egenprodusert pasta. «Det ble godt med kjøpepasta også». Og det er for så vidt greit, men da har dere gått glipp av en veldig god smaksopplevelse. «Pasta fatto in casa» (som italienerne sier) smaker bedre. Basta!

Og det er som sagt ikke vanskelig å få det til. Du trenger ikke engang en pastamaskin, selv om det gjør det hele mye enklere.

Pasta – grunnoppskrift til to

3 egg

150 g pastahvetemel «00»

100 g finmalt durumhvete

Legg melet i en dunge på et bakebord. Det beste er å bruke italiensk pastamel «Tipo 00», men det funker også med vanlig hvetemel. Durumhvete (eller semolina) gir ekstra smak og litt grøvre tekstur, men du kan bytte det ut med hvetemel uten problem.

Lag en «vulkan» i midten og knekk eggene oppi. Rør rundt i eggene med en gaffel, og rør forsiktig inn med fra kantene av «vulkanen». Når du har fått en deig som holder sammen bruker du hendene til å kna deigen.

Den er ferdig når den er «stum», slipper fra benkeplaten uten å klebe og ikke klistrer seg til fingrene dine. Den ska føles som modelleire eller PlayDoh. Pakk inn i plast og legg i kjøleskap i en time.

Ravioli med salviesmør

1 sats pasta

200 g spinat

100 g rucola

1 boks ricottaost

1 eggeplomme

30 g parmesan

30 g smør

Salt, pepper, muskat, salvie

Legg spinat og rucola i en gryte. Varm forsiktig opp det hele til væsken renner ut av bladene. Fres i vannet til dette forsvinner – da legger du det grønne på en linduk. Press ut så mye vann du bare klarer og hakk fint med kniv. Bland inn ricotta, parmesan, egg og krydder.

Bruk pastamaskinen til å lage to lange, tynne «leiver» på 8–10 cm bredde av pastadeigen. En grunnsats pasta vil gi cirka ti slike leiver. Legg små klikker fyll på den ene av leivene med cirka 4–5 cm avstand. Legg den andre leiven oppå, og press forsiktig ut luft rundt fyllet.

Bruk en kaketrinse eller kniv til å skjære ut ravioli-ruter.

Legg disse til side, strø over litt semolinamel og la de tørke i 15–20 minutter før du koker dem forsiktig i lettsaltet vann i to-tre minutter.

Smelt smør i en panne, fres salvieblader i smøret og legg i raviolien og rør forsiktig rundt.

Pasta med pølsefyll

1 sats pasta

300 g rått salsicciafyll

1 løk, gulrot, selleristilk

3 dl kyllingkraft

Kjevle ut pastadeigen til lange, tynne leiver på cirka 25–30 cm som du skjærer til spagetti eller tagliatelle med kniv eller pastamaskinens skjæredel. Heng disse over en lang pinne og dryss dem med litt semolina og la de tørke i et kvarter.

Hakk løk, selleri og gulrot i fine terninger. Fres disse (det kalles en «soffritto») i olivenolje til løken er gjennomsiktig, og gulrøttene er myke.

Fres deretter det rå fyllet fra den italienske fleskepølsa salsiccia (eller svinekjøttdeig krydret med fennikelfrø, muskat, salt og pepper) og bland med grønnsakene.

Hell over kyllingkraften og la den forsiktig koke inn i 30–40 minutter.

Kok pastaen i saltet vann. Når pastaen nesten er ferdig løfter du den over i sausen og rører forsiktig rundt. Hell over en øse kokevann og rist slik at pasta og saus blander seg godt.

Server med masse parmesan.

Buon appetito!