To av hjelpekorpsene til Røde Kors var i aksjon påskeaften. I skredet på Laupstad i Lofoten, satte Svolvær Røde Kors inn sju-åtte mannskaper. Siden to av mannskapene var i området da skredene ble utløst, var veien kort.

Hjelpekorpset til Lødingen Røde Kors ble også tilkalt i forbindelsen med hendelsen, men oppdraget ble avblåst før de kom ut.

Fagleder skred, Marius Løken i Svolvær Røde Kors skredgruppe, oppfordrer alle som ferdes i skredfarlig terreng til å lese skredvarselet og å unngå terreng brattere enn 30 grader under rådende forhold.

– En vekker

I Bjørnfjell ble Narvik RKH kontaktet direkte om skredet ved riksgrensen. De rykket ut, men det viste seg at personen var framgravd når de ankom stedet. Nå oppfordrer Røde Kors personer som skal på fjellet resten av påsken, om å ta en grundig titt på varsom.no før de legger ut på tur.

– Nå har det kommet ny snø flere steder. Da er det viktig å bevege seg i terreng som er under 30 grader. Vi ønsker å formidle at det er en reell skredfare nå. To hendelser i Nordre Nordland og en i Troms i løpet av påskeaften, viser at skredfaren er reell. Det som skjedde i dag var en vekker, og som ble utløst av folk i skredterreng.

– Vurderer veivalg

Røed Larsen oppfordrer de som er i potensielt skredterreng, eller i områder der det er usikre, å gjøre andre veivalg.

– Hører man drønn eller andre faresignaler, eller om man bare er usikker, så velg en annen vei. Og så oppfordrer vi folk til å ha med seg spade og søkestang, sier Røed Hansen.

– Lett å lese ut skred

I en pressemelding fra NVE, heter det at skredfaren fortsatt gjelder i Troms, men også i Nordland.

– Men, her har vi ikke fått de samme snømengdene og heller ikke hatt den samme vinden som lenger nord så vi har ikke hatt samme grad av skredaktivitet, stengte veier og isolerte bygder. For turfolk på ski eller scooter er situasjonen like skjerpet som lenger nord.For enkeltpersoner er det lett å løse ut skred der du står eller ved at du fjernutløser det i bakken over deg, sier Roger Ekker ved Snøskredvarslingen i pressemeldingen.