Sammen med søsterforbund i YS varslet Negotia tirsdag plassfratredelse for ca. 1700 medlemmer.

–  Dersom meklingen ikke gir resultater blir det streik fra neste uke. Da spøker det for tilgangen til en rekke varer over hele Norge. Blant annet vil leveranse av melk, brus, øl, vin og snacks bli redusert. Også summetonen og grensekontrollen kan bli svekket, sier Monica A. Paulsen forbundsleder i YS-forbundet Negotia i ei pressemelding.

Fare for storstreik

For første gang på 18 år er det fare for storstreik. Årsaken er brudd i forhandlingene mellom YS og NHO, og LO og NHO, i årets lønnsoppgjør.

De vanskeligste temaene er AFP og tjenestepensjon. YS har samlet varslet plassfratredelse for 6000 arbeidstakere. 1700 av disse er medlemmer i Negotia. Dersom meklingen som pågår ikke finner en løsning innen søndag, er konflikten er faktum. – La meg først slå fast at Negotia sammen med resten av YS, ønsker å unngå konflikt. Vi deltar i meklingen med håp om å komme til en løsning. Lykkes vi ikke må vi ta i bruk det eneste virkemiddelet vi har igjen, og det er streik. Konflikten knyter seg til å tette hullene i dagens AFP-ordning og å sikre en rettferdig tjenestepensjon for alle, sier Monica A. Paulsen, leder i YS-forbundet Negotia:

– Negotia har valgt å ta ut medlemmer som i en konflikt vil treffe medlemsbedrifter i NHO der det rammer hardest: bunnlinja.

Redusere grensekontrollen

Konsekvensen kan bli redusert tilgang på drikkevarer, snacks, summetone og grensekontroll. – Dersom det blir streik vil Negotia ta ut medarbeidere i virksomheter som Orkla, Arcus, Coca-Cola, Tine, Aass Bryggerier, Ringnes, Nortura, Telenor, Telia og KGH Customs Service. Avhengig av hvor lenge konflikten varer, vil dette påvirke tilgangen blant annet på melkeprodukter, øl, vin, snacks, kjøttvarer og ikke minst service hos Telenor og Telia.

– Uttaket vårt hos KGH Customs Service vil i tillegg redusere grensekontrollen av importvarer og dermed forsinke vareleveranser til norske bedrifter, forteller Negotia-lederen:

–  I første omgang tar vi ut medlemmer primært i Sør-Norge, men funksjonene påvirker leveranser over hele landet. Vi tar ut i Telenor og Telia som påvirker service og tilgjengelighet.