Fornøyd med miljøresolusjon med distriktspreg

Vesterålens representanter var opptatt av å sikre et distriktspolitisk perspektiv i resolusjonen om miljø som ble vedtatt på Høyres landsmøte i helga.

Beate Bø Nilsen, Jim Simonsen Jenssen og Roar Wessel-Olsen på Høyres landsmøte.  Foto: Høyre

Nyheter

Dagligvarebransjen må tilby papirbæreposer som alternativ til plastposer, mener Høyre. Også flere tiltak mot mikroplast ble vedtatt på landsmøtet. Et forslag om å forby ikke-nedbrytbare plastposer ble imidlertid avvist.

Men flere andre tiltak mot plastforurensing ble vedtatt, blant annet å jobbe for forbud mot mikroplast i vaskemidler og kosmetikk og utrede krav om mikroplastfilter på vaskemaskiner og tørketromler og alternativer til gummigranulat på kunstgressbaner.

På forhånd var det forslaget om å øke avgiften på fossilbiler som fikk størst oppmerksomhet.

Dette kjempa høyredelegatene fra Vesterålen mot, ifølge Roar Wessel-Olsen.

– Det vi var veldig opptatt av, var under debatten om miljøresolusjonen, å ikke skru opp avgiftene før man har fått infrastrukturen på lading og så videre opp og gå. Det fikk vi landsmøtet med på, med ganske overveldende flertall. Det gikk litt lenger enn det som egentlig er vedtatt politikk, sier Wessel-Olsen. Landsmøtet vedtok nemlig blant annet å:

* Utvikle infrastruktur for elbiler over hele landet

* Støtte overgang til mer fossilfritt drivstoff og elektrifisering av flytrafikken

Partiet vedtok også å videreføre skattefordelene for elbiler og at nullutslippsbiler ikke skal betale mer enn halv pris på bomstasjoner, ferger og parkering.

Opprinnelig var forslaget i større grad orientert rundt kollektivtrafikk.

– Sitter du innenfor ring 3, er det enklere å si at man ønsker mest mulig kollektivtransport, men det er ikke like enkelt i resten av landet, sier Wessel-Olsen.

Landsmøtet vedtok også dette i miljøresolusjonen:

* Hindre cruiseskip med for høye utslipp å seile i norske farvann

* Støtte elektrifisering av fritidsbåter

* Å fjerne hindre for at Norge kan videreutvikle rollen som «grønt batteri» gjennom kraftutveksling med Europa