– Jeg hadde akkurat kjørt hjemmefra. Klokka var omtrent 22. Plutselig kom hjorten hoppende over veien, sier Yvonne Hansen, som bor på Reinsnes i Sortland.

Bare sto der

Hansen regnet med at dyret ville forsvinne raskt, men så skjedde ikke. Hjorten ble stående på veien i mellom fem og ti minutter.

– Den var ikke skvetten og jeg fikk tatt noen bilder av den. Da jeg gikk ut av bilen, hoppet den videre, sier hun.

Etter å ha bodd tre år på Reinsnes, har Hansen sett mange ulike dyr i nabolaget, særlig rein, men også en del elg. Onsdagens hjorteopplevelse var hennes første.

– Det er første gangen vi har sett hjort her, men jeg kjenner til at noen andre observerte hjort her tidligere i vinter, sier Yvonne Hansen.

Uvanlig

Da VOL tar kontakt med Johan Trygve Solheim, som er daglig leder for Stiftelsen Norsk Hjortesenter, og regnet som en av Norges fremste hjorteeksperter, bekrefter at det faktisk var en hjort Hansen så.

– Dette er en ung hjortebukk, sier Solheim, før han utbryter:

– Det er faktisk første gangen at jeg har hørt om en hjorteobservasjon som er lenger nord enn Fauske. Det er slett ikke vanlig, sier han.

Sprer seg nordover

Ifølge Solheim, er spredningen av hjort på vei nordover i landet.

– Hjorten kommer nok lenger nord etter hvert. Spredningen av hjortebestander har vært betydelig lenger sør i fylket, særlig rundt Mosjøen. Men kysten oppover er fantastisk og godt egnet for hjort. I løpet av et par tiår er det ikke usannsynlig at det vil være betydelige forekomster av hjort i Vesterålen, understreker han.

Eksperten utelukker ikke at hjorten som ble observert på Reinsnes, kan ha vandret fra Leirfjord, Nesna eller Mo i Rana.

– Det er jo et godt stykke vei, men det ikke umulig. Et alternativ kan være at den har vandret fra svensk side, selv om jeg har mest tro på at den har gått oppover langs kysten, sier han.

Situasjonsbetinget

Hjorten blir vanligvis regnet for å være et dyr som er sky og helst holder seg borte fra mennesker. At det nevnte eksemplaret som Yvonne Hansen tok bildet av viste seg å være noe mer fremoverlent, er likevel ikke uvanlig oppførsel.

– Det kan være situasjonsbetinget, men det er ingen regel uten unntak. Hjorten kan være en pest og plage, og lar seg ikke skremme når den er inne i hagene til folk. Men ute i naturen, på vandring, skyr de folk som pesten, slår Johan Trygve Solheim fast.