Høie drar nordover for å løse luftambulansestrid

Lørdag drar helseminister Bent Høie (H) til Bodø og Tromsø for å møte aktørene i striden om luftambulansetjenesten.

Det er konflikt om luftambulansen om dagen. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix 

Nyheter

Høie skal blant annet møte de ansatte i selskapet Lufttransport, som torsdag varslet at de ikke vil klare å drifte flyambulansetjenesten de 14 månedene som gjenstår av kontrakten. Da skal Babcock Scandinavian Air Ambulance (BSAA) overta all ambulanseflydrift i Nord-Norge.

De ansatte i Lufttransport ble varslet om besøket fredag ettermiddag, opplyser direktør Frank Wilhelmsen til Nordlys.

– Vi vet ikke hvilken intensjon han har med besøket, men vi vil fortelle vår side av saken, sier Wilhelmsen.

Konflikt

Forrige helg måtte Luftambulansetjenesten leie inn fly fra Sverige da Lufttransport satte sine åtte fly på bakken som følge av en konflikt mellom selskapets piloter og BSAA etter at BSAA brøt forhandlingene med Norsk Flygerforbund om en kollektiv overgang for Lufttransports piloter.

Høie karakteriserte da situasjonen som «alvorlig». Siden har han fått kritikk fra både opposisjonen og fagmiljøer for ikke å ta grep om situasjonen, skriver Dagens Medisin.

Ifølge en pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet skal Høie også møte Luftambulansetjenesten HF ved Nordlandssykehuset i Bodø. Deretter reiser han videre til Tromsø for møter med akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK).

Inn på teppet

Direktøren i Luftambulansetjenesten HF i Nordland, Øyvind Juell, ble fredag kalt inn på teppet hos Helse- og omsorgsdepartementet etter uttalelser i Nordlys om at det vil være naivt å tro at Lufttransport vil klare å levere luftambulansetjenesten fram til den nye aktøren overtar.

Det er helseforetakene og i ytterste konsekvens statsråden som er ansvarlig for at ambulanseberedskapen er god nok og innenfor forsvarlighetskravet.