– Vi er veldig bekymra for den samtidige sentraliseringa vi ser. Det er samtidig kutt i antall ambulanser, sentralisering av legevakt, og akuttmottak på sykehus. Dette er en tjeneste som er politisk forsømt, mener jeg, og hvor beredskap ikke tas på alvor. Folk opplever lengre og lengre responstid, sier Sps helsepolitiske talsperson Kjersti Toppe til VOL.

Nå vil partiet stille forslag i Stortinget om ambulansetjenesten. Toppe mener politikerne for lenge har overlatt ansvaret helt og holdent til helseforetakene.

– Det er et viktig politisk ansvar å sikre beredskapen, det er et samfunnsoppdrag. Det er snakk om grunnleggende, livreddende tjenester, sier hun.

– Må gripe inn

Helseminister Bent Høie skal snart redegjøre for Stortinget om luftambulansesituasjonen i Nord-Norge. Redegjørelsen kommer etter krav fra opposisjonen.

Forslaget Sp stiller, vil bli lansert fra talerstolen i forbindelse med dette, men handler om mer enn bare den akutte situasjonen nå, sier Toppe. Det betyr ikke at Sp ikke mener at noe må gjøres raskt med luftambulansetjenesten.

– Vi må gripe inn når helseforetakene ikke har gjort jobben sin. Vi ser at anbudsrunden som er gjort, er skandaløs, og at man står uten beredskap store deler i landet. Det er snakk om grunnleggende tjenester, vi må gripe inn.

Responstid og rekruttering

Forslaget fra partiet vil trolig ikke bli behandla før til høsten, og er derfor mer langsiktig innretta.

– Vi kommer til å fremme et forslag i Stortinget som gjelder BÅDE ambulanse og luftambulanse, og for luft både helikopter og ambulansefly. Forslaget innebærer blant annet lovfesting av responstider. Vi vil be om en mer samla plan fra regjeringas side om utviklinga i ambulansetjenesten som helhet, sier Toppe, og viser til at tjenestene i dag ikke nødvendigvis sees under ett.

Responstid vil si tida fra AMK-sentralen kontaktes til ambulanse er på plass. Det er i dag kun veiledende retningslinjer for dette, at det ikke skal ta mer enn 25 minutter i grisgrendt strøk og 12 minutter i bystrøk, ved akutte hendelser.

– Vi har jo programfesta at vi vil ha lovforankra responstid. Det er vel knapt en plass der veiledende responstid blir nådd.

I tillegg vil partiet i forslaget komme med tiltak som kan bedre rekruttering.

– Vi vil vel også se litt på rekruttering til ambulansefaget. Det har skjedd nye ting, det er ikke så lett å være lærling nå som før. Man må være 20 år, blant annet. Vi må passe på at det ikke blir for spesialisert, sier Toppe.

– Holder igjen ambulanser

Noe annet partiet er opptatt av, er å legge føringer for når den såkalte kommunale akuttjenesten slår inn.

Alle kommuner må ha et kommunalt akutteam som kan rykke ut ved akutte hendelser om ambulansen for eksempel ikke kommer seg fram på grunn av uvær.

Toppes inntrykk er at denne ordninga misbrukes av helseforetakene.

– Vi opplever at helseforetaket for ofte skyver kostnadene over på kommunene, ved å holde ambulansen tilbake, og satse på at kommunal akutthjelp bidrar, sier hun.

– Vi vil ha en full gjennomgang av akutthjelperfunksjonen, og hvilke krav vi skal sette til den. Det ser ut som den får mer og mer å si. Vi må sette klare krav for at det ikke skal være en erstatning for ambulansen, slik at helseforetakene skyver beredskapsansvaret over på kommunen.

Bladet Vesterålen omtalte nylig et slikt tilfelle, der en person fikk allergisk sjokk i Sortland sentrum. Da var ambulansen ikke tilgjengelig, og kommunen måtte rykke ut med lege og sykepleiere.